Un parbriz aburit la interior pune în dificultate conducătorii auto și reprezintă un pericol major de accident. Împiedică vizibilitatea, iar șoferii pot pierde astfel oricând controlul volanului sau riscă să nu vadă obstacolele care le periclitează viața.
Parbrizul trebuie să fie permanent curat, chiar dacă pe el apare umezeală, motivul fiind diferența de temperatură dintre cea din interiorul autovehiculului și cea din exterior. Când aerul cald intră în contact cu suprafața rece a parbrizului, inevitabil se creează aburi.
De altfel, parbrizul se mai aburește pe interior și atunci când pornești butonul pentru încălzire. Uneori, apeși din greșeală sau din obișnuință acest buton de recirculare a aerului la interior, dar nu uita să-l dezactivezi și problema se va soluționa rapid.
Ia în considerare și faptul că un parbriz murdar se aburește mult mai rapid decât unul curat. Mizeria sau alte particule formate favorizează umiditatea. În plus, nu uita nici de filtrul de aer din habitaclu sau de acel filtru de polen, căci trebuie schimbat când faci revizia.
Filtrul de polen adună mult praf, dar și alți factori nocivi. Când se înfundă sau devine excesiv de murdar va cauza aburirea parbrizului la interior. Pentru a scăpa rapid de aburi poți porni aerul condiționat al autovehiculului pe care îl conduci.
În timpul sezonului rece, poți avea un parbriz curat dacă dai drumul la căldură, la cea mai ridicată valoare termică a mașinii. Umiditatea din aer se va reduce semnificativ și vei vedea apoi o sticlă perfect curată, cu o vizibilitate în trafic foarte bună.
O altă soluție de mare ajutor este pornirea funcției de dezghețare a parbrizului. Aerul cald va fi direcționat pe suprafața afectată și va contribui la fenomenul de evaporare a umidității. În plus, experții ne recomandă cea mai simplă metodă, deschiderea portierelor.
Nu uita și să ai cu tine tot timpul ustensilele necesare pentru ștergerea parbrizului. Evită lucrurile care provoacă zgârieturi sau soluțiile care fac prea multă spumă și care pot lăsa urme. Totodată, pentru că este sezonul rece și parbrizul mai îngheață, nu arunca pe el apă caldă.
Apa caldă în contact cu gheața formată va favoriza apariția unor crăpături. Pentru protejarea parbrizului de zăpadă, ploaie, grindină sau formarea gheții cumpără anumite huse din comerț, utile pentru acoperirea suprafaței mașinii tale.