Lumina candelelor are un rol important pentru creștini. Dincolo de faptul că este un ritual, acesta are o simbolistică profundă care îi aduce pe toți mai aproape de Dumnezeu.
Aprinderea unei candele are o semnificație profundă pentru credincioși. De-a lungul timpului, candela a devenit un simbol al credinței și al conexiunii cu Dumnezeu. Simbolistica sa este complexă, iar lumina ei este asociată cu diverse acte de credință.
În credința ortodoxă, nicio slujbă divină nu se oficiază fără aprinderea candelelor și a lumânărilor. Această tradiție datează din Legea Veche, când Dumnezeu i-a spus lui Moise să așeze în Cortul Legii sfeșnicul și să aprindă candelele.
Prima și poate cel mai importantă semnificație a luminii candelei este prezența divină. Lumina amintește tuturor credincioșilor că Dumnezeu există și că alungă mereu întunericul păcatului și al răului.
De asemenea, lumina candelei este asociată cu puritatea și sfințenia. Astfel, aprinderea unei candele poate simboliza dorința creștinilor de a se apropia de Dumnezeu pentru a se curăța spiritual.
Candela mai este asociată și cu jertfa față de Dumnezeu, ca răsplată pentru că și el, la un moment dat, a jertfit totul pentru noi. Pentru ca recunoștința să fie una completă, odată cu aprinderea candelei se spune și o rugăciune.
”Prea Sfântă şi Înaltă Treime, primeşte dragostea mea înaintea ta şi arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele şi şterge mulţimea răutăţilor mele şi dă-le îngropării şi uitării Tale, Doamne. Amin! Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu şi o du înaintea Fiului şi Dumnezeului nostru pentru iertarea păcatelor noastre! Amin!”
Încă din cele mai vechi timpuri, ceara și uleiul erau considerate simboluri ale jertfei credincioșilor. În prezent, jertfa adusă prin intermediul candelei reprezintă sinceritatea celui care se închină în fața lui Dumnezeu.
Candela are puteri protectoare, iar lumina ei protejează pe cei care o aprind de rele. Se spune că spiritele întunericului fug mereu de lumină, în special, de cea care îi este închinată lui Dumnezeu.
Candela aprinsă în fața unei icoane simbolizează flacăra iubirii față de Dumnezeu care arde în sufletele noastre. Se spune că așa cum candela nu se poate aprinde fără intervenția noastră, la fel nici inima nu ar putea să se aprindă fără harul Dumnezeiesc.
Credincioșii mai aprind candele și în semn de regret pentru faptele rele pe care le-au făcut sau gândurile rele pe care le-au avut. Lumina candelei este cea care îi călăuzește pe calea cea dreaptă și îi ajută să împlinească porunca lui Dumnezeu.