Din ce cauze se crapă călcâiele și cum poți rezolva această problemă neplăcută? Există câteva soluții simple pe care le poți pune în aplicare. De altfel, este importantă și prevenția.
Multe persoane se confruntă cu problema călcâielor crăpate, care poate apărea oricând, indiferent de anotimp. În afară de faptul că problema este una inestetică, pot apărea inclusiv dureri atunci când fisurile devin mai adânci. Mai mult, din cauza acestor fisuri, se poate ajunge chiar la infecții.
De ce se crapă, însă, pielea de pe călcâie? Explicația este simplă. Pielea tălpilor, inclusiv cea de pe călcâie, nu produce sebum, comparativ cu alte zone ale corpului. Din acest motiv, este mai predispusă la uscăciune.
Deshidratarea pielii se numără printre cele mai întâlnite cauze ale crăpăturilor la nivelul călcâielor. De multe ori, călcâiele sunt expuse la frecare și presiune zilnic. În momentul în care pielea nu este hidratată suficient, nu mai este suplă și are tendința se a ce crăpa. Este o problemă cu care oricine se poate confrunta, dar există și anumite cauze care duc la apariția acesteia.
De exemplu, purtarea de încălțăminte cu călcâiul deschis, precum papucii și sandalele, dar și pantofii rigizi sau din materiale sintetice, pot favoriza crăparea pielii călcâielor. Băile sau dușurile fierbinți, utilizarea de săpunuri dure, lipsa exfolierii pielii moarte, făcută în mod regulat, pot duce la apariția călcâielor crăpate.
Alte cauze sunt reprezentate de pielea deshidratată, igiena nepotrivită, clima uscată sau statul în picioare pentru mai mult timp. Problema poate apărea și din cauza anumitor afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, eczema, psoriazisul, hipotiroidismul sau obezitatea.
Pielea persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme este mai predispusă la crăpare, întrucât sunt afectate circulația sângelui și regenerarea celulară. De altfel, nici pielea nu este hidratată suficient.
Deficitul de vitamine, infecția fungică, dermatita atopică sau dermatoza plantara juvenilă sunt posibile cauze ale crăpării pielii călcâielor. O altă cauză poate fi keratodermia palmoplantară care duce la îngroșarea anormală a pielii de pe tălpi și palme. Pielea crăpată a călcâielor poate apărea și în sarcină, dar este și un semn al îmbătrânirii.
Pentru a preveni călcâiele crăpate, este nevoie să adopți o rutină de hidratare și exfoliere, dar și să alegi încălțămintea cu mare atenție. În primă fază, poți utiliza un balsam pentru călcâie. Anumite creme hidratante conțin uree, acid salicilic sau acid alfa hidroxi, care sunt agenți de înmuiere a pielii și contribuie la îndepărtarea pielii moarte.
Astfel de produse trebuie aplicate de cel mult două ori pe zi, întrucât pot provoca iritații ușoare, dar și usturimi. Dacă este vorba despre crăpături mai severe, este important să consulți un medic, deoarece unele loțiuni se pot elibera doar pe bază de rețetă.
În general, pielea din jurul călcâielor crăpate este mai groasă, dar și mai uscată, așa că se va crăpa mai ușor dacă aplici presiune. Pentru a preveni crăparea călcâielor, înmuierea și hidratarea pot fi de mare ajutor, notează libertatea.ro.
Trebuie doar să ții picioarele în apă călduță, cu un săpun blând, pentru cel mult 20 de minute. Poți utiliza și un scrubber pentru picioare sau o piatră ponce. Picioarele trebuie, apoi, uscate ușor, după care să aplici un balsam sau o cremă hidratantă grasă. Pentru a menține umezeala, e recomandat să aplici vaselina, apoi poți pune șosete.
O altă soluție constă în aplicarea unor pansamente lichide pe crăpături. Acestea te vor ajuta să sigilezi rana și să previi alte infecții sau crăpături. Produsele se pot găsi sub formă de spray, astfel că se pot aplica ușor. Acest pansament poate trata și fisurile profunde ale călcâiului, formând o peliculă pe rană.
Există și remedii naturiste pentru călcâiele crăpate, cum ar fi mierea. Acest ingredient are proprietăți antimicrobiene și antibacteriene și poate fi utilizată ca exfoliant pentru picioare după înmuiere, dar și ca mască, aplicată peste noapte.
Banana coaptă este un alt remediu naturist pentru călcâiele crăpate. Are proprietăți hrănitoare, dar și emoliente, și poate contribui la – prevenirea crăpăturilor. Se pasează banana coaptă până când devine pastă, după care se aplică pe călcâie pentru 15 – 20 de minute. Se clătește cu apă caldă, apoi se repetă de 2 – 3 ori pe săptămână.
Pentru pielea uscată, uleiul de cocos poate avea multe beneficii. Acest produs este recomandat și pentru eczemă sau psoriazis și ajută pielea să rețină umiditatea. Poate fi folosit după înmuierea picioarelor și este de mare ajutor pentru prevenirea călcâielor predispuse la sângerare sau infecții.
O altă soluție este aloe vera, care hidratează foarte bine pielea și ajută la vindecarea fisurilor. Poți aplica gel de aloe vera direct din frunză, apoi masează ușor. Se lasă să acționeze peste noapte și are rezultate mai bune dacă porți șosete după aplicare.
În rest, este nevoie de hidratare zilnică pentru a preveni problema. O cremă poate fi aplicată dimineața și seara, imediat după duș, atunci când pielea încă e umedă. În timpul nopții, poți purta șosete de bumbac, care pot ajuta la repararea pielii și care mențin hidratarea după ce aplici o cremă.
Un obicei simplu te poate ajuta să previi crăparea călcâielor. Asigură-te că bei suficientă apă zilnic, întrucât și hidratarea internă este importantă. Totodată, menținerea unei igiene potrivite în zona picioarelor, folosind apă caldă și săpunuri blânde, te poate ajuta să ții sub control această problemă.
Asigură-te că alegi încălțămintea potrivită, din materiale de calitate, cu o talpă moale, dar care să susțină bine călcâiul. Trebuie să porți încălțăminte pe plajă, dar și pe trotuarul fierbinte vara. Iarna, poți opta pentru încălțăminte impermeabilă pentru a-ți menține picioarele uscate.