Life

De ce se descarcă foarte repede bateria telefonului, tabletei sau laptopului. Descoperirea experiților te va uimi

Sigur te-ai întrebat și tu măcar o singură dată de ce se descarcă foarte repede bateria telefonului, tabletei sau a laptopului tău.
22.06.2023 | 15:27
De ce se descarca foarte repede bateria telefonului tabletei sau laptopului Descoperirea experitilor te va uimi
De ce se descarcă foarte repede bateria telefonului, tabletei sau laptopului. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Poate fi enervant atunci când se descarcă foarte repede bateria telefonului, tabletei sau laptopului. Poate sunt momente în care ai reală nevoie de ele, însă viața bateriei devine mai scurtă fix când te aștepți mai puțin.

De ce se descarcă foarte repede bateria telefonului, tabletei sau laptopului.

Care este motivul pentru care bateria telefonului, tabletei sau a laponului se descarcă foarte repede? Există niște defecte despre care nimeni nu vorbește, însă pe care experții le-au remarcat în cadrul unu studiu, relatează cei de la CBC.

ADVERTISEMENT

Conform experților, bateria anumitor dispozitive se descarcă mai repede din cauza benzilor folosite pentru a lega componentele. S-a părea că acestea sunt făcute dintr-un tip greșit de plastic, iar de aici și ”efectul secundar”.

Pentru cei care nu știu, bateriile în general emit energie printr-o reacție chimică. Într-o celulă de baterie există două tipuri de metal. Unul dintele acționează precum electrod pozitiv, iar celălalt evident, este negativ.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, electronii ajung să fie suspendați într-o pastă, care de obicei e de litiu. În momentul în care ambele capete ale bateriei ajung să fie conectate, electronii trec prin cabluri. Energia ajunge ulterior la dispozitiv, fie el laptop, telefon, ori tabletă.

Când apare deci problema care afectează durata de viață a bateriei? Electronii nu urmăresc acele cabluri. Ei se mută dintr-o parte a bateriei prin cealaltă, iar acest fenomen se numește auto-descărcare, spun experții.

ADVERTISEMENT

Soluția găsită de experți

Practic, bateria ajunge să se descarce singură, fără a mai emite curent electric. Acesta este și motivul pentru care unele dispozitive ajung să se descarce chiar și când sunt închise sau nu sunt folosite deloc.

ADVERTISEMENT

Acest studiu realizat de cercetători a fost publicat încă de la finele anului trecut. Multe companii importante și-au dat seama de greșeala făcută, așa că au în plan să facă schimbări majore la nivelul bateriilor. Drept urmare, în curând, dispozitivele ar putea să treacă peste această problemă.

„Multe companii au fost foarte clare că acest detaliu e relevant pentru ele. Vor să schimbe aceste componente în celulele bateriilor pentru că, desigur, vor să evite fenomenul de auto-descărcare.”, a declarat Metzger, unul dintre autorii studiului.

Totodată, echipa de cercetători a venit și cu o recomandare. Pentru ca bateria dispozitivelor să fie în siguranță și să dureze mai mult, este nevoie de un compus de plastic mai scump, dar mai stabil în interior.