Life

De ce se încrețesc frunzele de la ardei. Metode simple prin care poți salva întreaga recoltă

Motivul pentru care se încrețesc frunzele de la ardei. Cum identifici problema și ce metode poți folosi pentru a salva recolta.
30.05.2024 | 00:04
De ce se incretesc frunzele de la ardei Metode simple prin care poti salva intreaga recolta
De ce se încrețesc frunzele la ardei și ce să faci pentru a salva recolta. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Din ce cauză se încrețesc frunzele de la ardei. Această problemă este destul de comună. Există metode simple pentru a putea salva recolta, dar trebuie să acționezi din timp.

De ce se încrețesc frunzele de la ardei și ce să faci pentru a salva recolta

Încrețirea frunzelor la ardei reprezintă o problemă des întâlnită, dar care sunt cauzele care provoacă acest fenomen? Înainte de a aplica o soluție, e important să știi ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

În general, cea mai întâlnită problemă este reprezentată de dăunătorii. Acarienii sau tripșii pot duce la încrețirea frunzelor ardeilor din grădina ta.

Acarienii sunt păianjeni care au dimensiuni foarte mici, greu de observat cu ochiul liber. Acești dăunători înțeapă frunzele tinere și se hrănesc cu seva lor.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, frunzele ajung să se încrețească și să se îngălbenească. De asemenea, pot fi atacate și florile, care vor cădea, în final, ceea ce duce la afectarea recoltei tale.

Totodată, acarienii pot să transporte anumite boli la plante și e bine să aplici tratamentele potrivite pentru ca recolta să nu fie compromisă în întregime.

ADVERTISEMENT

Dacă vrei să scapi de acarienii care distrug ardeii, poți aplica un tratament sau mai multe. În funcție de cât de gravă este situația, se recomandă să folosește acaricide sau insecticide, potrivit cumsa.ro.

Ce faci dacă recolta a fost atacată de tripși

Tripșii sunt dăunători care pot afecta recolta de ardei. Este vorba despre tripsul tutunului sau tripsul californian, iar seceta favorizează atacul acestor tipuri de dăunători.

ADVERTISEMENT

La fel ca acarienii, tripșii absorb seva din țesuturile plantelor. Acest lucru provoacă fenomenul de încrețire a frunzelor, dar și la apariția petelor decolorate.

Mai mult, bobocii florali atacați de acești dăunători nu vor mai putea să producă fructe. Tripsul californian poate să transmită virusul TSWV la roșii și ardei, așa că e bine să aplici din timp tratamentele.

În cazul în care vrei să vezi dacă tripșii îți atacă, într-adevăr, cultura de ardei, poți folosi capcane lipicioase albastre, dar și o foaie albă pe care să scuturi florile plantelor. Acest lucru te va ajuta să vezi dacă există adulți sau larve de tripși.

Pentru a preveni atacurile lor, e recomandat să aplici rotația culturilor de legume. Un alt lucru recomandat este udarea prin aspersie, doar dacă acest lucru este posibil, întrucât poate duce la înecarea dăunătorilor. De asemenea, se pot folosi produse specifice destinate eliminării acestor dăunători.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Dragostea plutește în aer pentru trei nativi. Taurii trebuie să se organizeze
Dragostea plutește în aer pentru trei nativi. Taurii trebuie să se organizeze
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României