De ce se îngălbenesc castraveții, de fapt? Poate ai observat și tu acest detaliu la un moment dat. Și poate recolta ta a avut într-adevăr noroc. Sunt însă și scenarii în care lucrurile nu merg chiar atât de bine.
Toată lumea își dorește să se bucure de legume și de fructe proaspete. Fără voia noastră însă, din diferite cauze, putem să ne trezim că toată recolta ajunge să fie ruinată. Tocmai din acest motiv e bine să luăm măsuri.
De ce se îngălbenesc castraveții, de fapt? Dacă plantezi în curte răsaduri de castraveți, poate ai observat că unele frunze încep să devină galbene. Sau chiar castravetele în sine se face galben. Iar deși la prima vedere nu pare îngrijorător, fenomenul poate afecta întreaga recoltă.
De la ce apare și cum poate fi combătut? Poate nu știai, dar castraveții se îngălbenesc din mai multe cauze. Cea mai frecventă însă e legată de mediu, dar și de nutriția solului. Evident, contează și soiul de castraveți ales.
Conform specialiștilor, un motiv al îngălbenirii castraveților este recoltarea lor după trecerea de maturitate. Această legumă trebuie culeasă la momentul potrivit, când are o culoare verde intens și o lungime de 14-15 centimetri.
Dacă lași castraveții prea mult pe plantă, ei se coc excesiv și ajung să se îngălbenească. Totodată, ține cont și de faptul că azotul este decisiv când vine vorba de sănătatea castraveților. Datorită lui se dezvoltă frunzele și își mențin culoarea verde.
Astfel, dacă solul e sărac în azot, plantele devin mai palide. Își pierd culoarea verzuie și încep să se îngălbenească. Ce să faci ca să nu se mai îngălbenească castraveții? Să hrănești solul cu îngrășăminte organice.
Mai există și posibilitatea în care ai ales un soi de castraveți care nu e potrivit pentru condițiile climatice din zona ta. Astfel, este bine să iei în calcul și acest detaliu în momentul în care cumperi răsadurile.
Și totuși cum salvezi situația dacă deja ești pus în fața faptului împlinit? Să culegi castraveții la timp, în primul rând. De asemenea nu uita de fertilizarea solului. Deși castravetele poate părea o legumă banală, îngrijirea ei este esențială.