Castraveții murați nu lipsesc de la mesele românilor și multe gospodine au grijă să îi pună toamna, dar se poate întâmpla să se înmoaie. Anumite greșeli pot duce la înmuiere și e important să le eviți.
Multe persoane își doresc să se bucure de murături tari și aromate în sezonul rece, după ce borcanele au fost pregătite toamna.
Murăturile sunt delicioase și pot fi consumate alături de mai multe feluri de mâncare și conțin multe vitamine și minerale, astfel că specialiștii le recomandă în dietă, mai ales pe cele în saramură.
Castraveții murați se numără printre cele mai consumate murături, dar se pot înmuia și nu mai au acea textură crocantă și fermă. Există câteva recomandări pentru a evita această problemă.
Înainte de a pune legumele la murat, e important ca recipientele să fie foarte curate. Dacă nu le cureți în profunzime, bacteriile care se vor dezvolta după aceea le vor înmuia.
Borcanele trebuie spălate cu apă caldă și detergent. Pentru borcanele noi din plastic, poți prepara o pastă din bicarbonat de sodiu și apă ca să scapi de mirosul specific. După 30 de minute, trebuie să clătești.
Un alt detaliu important constă în alegerea castraveților de calitate. Aceștia trebuie să fie mici și fermi, fără semne de mucegai, lovituri sau boli.
Înainte de a pune castraveții la murat, aceștia trebuie spălați bine, ca să elimini orice urmă de murdărie. Vârfurile lor trebuie tăiate întrucât conțin enzime care pot duce la înmuierea castraveților.
De asemenea, atunci când pui castraveții la murat, trebuie să folosești o cantitate suficientă de sare. Este recomandat să adaugi 50 de grame de sare la litrul de apă.
Nu trebuie să folosești sare iodată de bucătărie, ci numai sare grunjoasă. Sarea iodată conține iod și alți aditivi ce pot inhiba dezvoltarea bacteriilor benefice și pot duce la înmuierea castraveților.
Atunci când pui murături, nu trebuie să uiți de adăugarea condimentelor. Dacă vrei să păstrezi textura crocantă a castraveților, atunci trebuie să adaugi hrean.
Acest condiment previne formarea microorganismelor care provoacă înmuierea. Mai poți folosi, în afară de hrean, și mărar uscat, foi de dafin și boabe de muștar. Vor menține castraveții tari, dar le vor da și un gust foarte bun.
Un alt truc este să folosești o saramură călduță, pe care să o torni peste castraveți până când îi acoperi complet. Poți utiliza o greutate sterilizată, dar și o farfurie pentru a menține castraveții sub saramură.
Este recomandat să oxigenezi periodic saramura cu ajutorul unei pipete sau al unei țevi din plastic pentru a putea sufla ușor în ea.