Life

De ce se înmoaie castraveții murați. Secretul unor castraveți perfect crocanți tot timpul anului

De ce se înmoaie castraveții murați puși în saramură sau oțet. Ce poți face ca să-i păstrezi crocanți mai mult timp, pe toată durata iernii.
13.12.2024 | 18:31
De ce se inmoaie castravetii murati Secretul unor castraveti perfect crocanti tot timpul anului
De ce se înmoaie castraveții murați. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

În fiecare toamnă, se pregătesc borcanele cu castraveții murați pentru iarna care vine. Pe lângă gustul lor delicios și plăcut acrișor, aceste murături sunt și o sursă excelentă de probiotice.

Adevăratul motiv pentru care se înmoaie castraveții murați

Când punem castraveții la murați, cu toții sperăm să iasă gustoși și crocanți. Din păcate, multora dintre noi ni se întâmplă să deschidem câte un borcan și să găsim castraveții moi, deși am respectat parcă toate regulile. Care sunt, de fapt, cauzele și cum putem avea castraveți crocanți tot timpul anului.

ADVERTISEMENT

Primul și cel mai important aspect dacă nu vrem să obținem murături moi este alegerea castraveților. Trebuie să fie proaspeți, tari și să nu aibă urme de lovituri. Cei mai buni sunt castraveții tineri, de mărime mică sau medie deoarece nu au multe semințe și pulpă. Ideal ar fi să-i pui la murat în aceeași zi în care i-ai cules sau i-ai cumpărat, informează libertatea.ro.

Totodată, aceștia trebuie spălați bine de pământ și alte impurități înainte să fie puși în borcan. Altfel, bacteriile nedorite de pe coajă pot influența negativ fermentația.

ADVERTISEMENT

Ce poți face ca să nu se înmoaie castraveții murați

Poate mulți nu știu, dar apa de la robinet, fiind clorinată, poate să fie cauza pentru care îți ies castraveții moi. Clorul omoară bacteriile bune, cele care sunt cruciale pentru fermentația lactică. De aceea, cel mai bine este să folosești apă de izvor sau măcar apă filtrată.

Când vine vorba de sare, este garantat ca o saramură prea slabă să ducă la castraveți moi. Sarea previne dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și susține fermentația, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Pentru un litru de apă ai nevoie de 20-30 de grame de sare (cam 1-2 linguri pline). Dacă pui mai puțin de atât și riști să-ți găsești castraveții înmuiați.

La murăturile în oțet, este recomandat să folosești oțet de calitate, cu o concentrație de 9% pentru o conservare corectă care împiedică înmuierea.

ADVERTISEMENT

Temperatura este și ea foarte importantă și trebuie respectată cum se cuvine. În timpul fermentației, castraveții au nevoie de o temperatură constantă, între 18 și 22 de grade. Riscul de înmuiere crește considerabil la temperaturi mai ridicate de atât.

Într-adevăr, după ce s-au murat, cel mai bine este să-i ții într-un loc răcoros, o pivniță sau măcar un dulap mai ferit de căldură.

Când pui castraveții la murat în borcan, asigură-te că sunt toți acoperiți complet cu saramură. Cei care rămân la suprafață se vor strica primii și pot afecta tot borcanul.

În primele zile de fermentație, s-ar putea să vezi spumă la suprafața saramurii. E important să o îndepărtezi periodic cu o lingură curată. Spuma asta poate conține bacterii care strică murăturile și le fac să se înmoaie.

Ce faci dacă s-au înmuiat castraveții. Cum să procedezi

În cazul nefericit în care s-a întâmplat să ți se înmoaie castraveții, nu-i arunca. Poți să-i folosești tăiați în salate, în diverse sosuri sau chiar în ciorbe. Nu vor mai fi crocanți, dar gustul lor acrișor poate da savoare multor mâncăruri.

Deși nu există soluții ca să-i faci crocanți, poți salva într-un fel situația ca să nu se deterioreze mai tare. În primul rând, ar fi mai bine să refaci saramura, dar să fie mai concentrată de data aceasta (40 g sare la 1 litru de apă).

Poți adăuga în borcan frunze de vișin și hrean care conțin taninuri ce vor întări castraveții. De asemenea, cățeii de usturoi și boabele de muștar ajută la conservare.

Dacă borcanele au fost ținute la căldură, ar fi mai bine să le muți într-un loc răcoros sau chiar în frigider pentru a încetini procesul de înmuiere.

ADVERTISEMENT