Fotbal international

De ce se joacă la aceeaşi oră meciurile din ultima etapă de la CM 2022! Blatul scandalos care a schimbat regulile. Video

Care este motivul pentru care meciurile din ultima etapă de la CM 2022 se joacă la aceeaşi oră. Un blat scandalos a schimbat regulile.
29.11.2022 | 00:25
De ce se joaca la aceeasi ora meciurile din ultima etapa de la CM 2022 Blatul scandalos care a schimbat regulile Video
Germania de Vest - Austria 1-0, cel mai controversat meci din istoria Campionatului Mondial
ADVERTISEMENT

Meciurile din fiecare grupă, în ultima etapă de la Campionatul Mondial 2022, se dispută de la aceeaşi oră. FIFA a introdus această regulă după un blat scandalos petrecut la turneul final din 1982.

Germania de Vest – Austria 1-0, blatul care a făcut ca meciurile din ultima etapă a grupelor să se joace de la aceeaşi oră

Pe 25 iunie 1982, Germania de Vest şi Austria au oferit cel mai controversat meci din istoria Campionatului Mondial. În urmă cu 40 de ani, partidele din ultima etapă a fazei grupelor nu se jucau la aceeaşi oră, astfel că puteau să apară aranjamente. Aşa a fost şi în cazul duelului de la Gijon.

ADVERTISEMENT

Cu o zi înainte, pe 24 iunie 1982, Algeria câştigase meciul cu Chile, scor 3-2, şi trebuia să aştepte finalul partidei dintre Germania de Vest şi Austria pentru a-şi afla soarta la acea ediţie de Campionat Mondial. Calculele erau simple. Austriecii şi nemţii se calificau în faza a doua a grupelor dacă Germania de Vest câştiga cu o diferenţă de maxim două goluri. O victorie la peste 3 goluri a nemţilor însemna eliminarea Austriei. Algerienii aveau nevoie ca germanii să piardă sau să remizeze cu Austria.

În primele zece minute din Germania de Vest – Austria, jucătorii lui Jupp Derwall au atacat furibund, iar Horst Hrubesch a deschis scorul cu o lovitură cu capul. Au urmat 80 de minute în care ambele echipe au plimbat mingea pe teren. Jucătorii ajungeau cu balonul până la mijlocul terenului, ca apoi să paseze înapoi la portar, sau trimiteau mingi lungi în jumătatea adversă, dar fără nicio consecinţă.

ADVERTISEMENT

Eberhard Stanjek, comentatorul ARD, post din Germania de Vest, a refuzat, la un moment dat, să mai comenteze meciul. De cealaltă parte, Robert Seeger, comentatorul austriac, i-a invitat pe telespectatori să închidă televizorul. Suporterii de pe stadion au taxat şi ei blatul. “Afară, afară”, “Să se sărute” sau “Algeria, Algeria”, au început să strige fanii neutri. Algerienii au început să scoată bancnote din buzunare, în timp ce suporterii celor două selecţionate erau, la rândul lor, dezgustaţi de farsa de la Gijon.

Algeria, eliminată din cauza blatului dintre Germania de Vest şi Austria. Nemţii, atacaţi la hotel de suporteri

Germania de Vest a câştigat Grupa a 2-a, după ce începuse turneul cu o înfrângere surprinzătoare în faţa Algeriei, scor 1-2. Austria s-a clasat pe locul 2, în timp ce Algeria a ratat faza a doua a grupelor, după ce a terminat pe locul 3. Toate cele trei echipe au avut 4 puncte, însă golaverajul a fost de partea europenilor.

ADVERTISEMENT

La întoarcerea la hotelul unde erau cazaţi, jucătorii Germaniei de Vest au fost atacaţi de suporteri cu ouă şi pietre, iar Federaţia Algeriană de Fotbal a înaintat un protest împotriva ambelor echipe. FIFA a considerat că cele două selecţionate nu au încălcat nicio regulă, astfel că nu existat niciun motiv pentru ca meciul să se rejoace.

Cu toate acestea, la finalul Campionatului Mondial 1982, FIFA a anunţat că toate meciurile din ultima etapă a fazei grupelor, începând cu ediţia din 1986, să se dispute la aceeaşi oră. A fost singura decizie luată după “Ruşinea de la Gijon”, aşa cum avea să primească numele meciul dintre Germania de Vest şi Austria.

ADVERTISEMENT

“Chiar şi acum, după atâta timp, sunt oameni care mă întreabă despre meciul de la Gijon. Le spun că a fost ruşinos, dar nu puteam să fac nimic. Treaba mea era să aplic regulile. Pe teren, în joc, totul a fost corect. Ruşinos, dar corect” – Bob Valentin, arbitrul meciului Germania de Vest – Austria 1-0

Dezvăluiri la 25 de ani de la blatul care a scandalizat lumea fotbalului

După meciul de la Gijon, selecţionerii şi jucătorii celor două naţionale au negat că a existat vreun aranjament. În 2007, la 25 de ani de la partida controversată, Hans-Peter Briegel, fost internaţional german, a recunoscut blatul.

“Am luat decizia toţi, împreună cu ei (n.r. jucătorii Austriei), să nu depunem prea mult efort în acel meci. Îmi cer scuze pentru asta”, declara Hans-Peter Briegel, în 2007, pentru un ziar din Emiratele Arabe Unite.

Germania de Vest a ajuns până în finala Campionatului Mondial din 1982, unde a fost învinsă de Italia. Pe parcurs, nemţii au mai avut parte de un moment controversat, în semifinala cu Franţa, când Harald Schumacher a comis un fault criminal, fără ca arbitrul să acorde o lovitură liberă sau să-l elimine pe portarul german.

ADVERTISEMENT
Tags: