Fotbal international

De ce se joacă Supercupa Europei 2018 în Estonia

15.08.2018 | 11:24
De ce se joaca Supercupa Europei 2018 in Estonia

Supercupa Europei 2018 are loc pe stadionul A Le Cock Arena din capitala Tallinn miercuri 15 august, începând cu ora 22:00. Alegerea acestei arene şi a Estoniei drept ţară gazdă a acestui eveniment, în care în 43 de ediţii ale Supercupei se vor afla faţă în faţă două echipe din acelaşi oraş, a suscitat foarte multe comentarii negative şi maximă iritare din partea fanilor ambelor echipe, Real Madrid şi Atletico Madrid. UEFA a încredinţat acest eveniment pentru a fi arbitrat unui român, absent la turneul final al CM din Rusia: Ovidiu Haţegan.

Aceasta ca urmare a faptului că A Le Cock Arena are o capacitate de numai 15.000 de locuri, cea mai mică dintre toate stadioanele pe care s-a jucat Supercupa Europei. Fanii au fost extrem de revoltaţi, întrucât cererea de bilete a fost de tre ori mai mare şi foarte mulţi suporteri au fost nevoiţi să rămână acasă, pentru a urmări partida fie pe un ecran gigant pe Santiago Bernabeu, fie pe Wanda Metroplitano, fie pe cont propriu, acasă sau într-un local. În plus sunt criticate faptul că deplasarea este şi considerată anevoiasă, şase ore de zbor, 2400 kilometri, iar numărul de hoteluri este destul de mic şi special pentru acest eveniment preţurile au crescut în unele locaţii şi cu 200 la sută mai mult decât de obicei. Biletele sunt şi ele pipărate ca preţ.

De ce se joacă Supercupa Europei 2018 în Estonia. Moment de sărbătoare în republica baltică

După ce a renunţat la varianta Monaco drept gazdă a Supercupei Europei, aceasta a început să facă turul Europei. Praga, Cardiff, Tbilisi, Trondheim şi Skopje au fost locaţiile care au organizat evenimentul în ultimii ani. Acum a venit rândul capitalei Estoniei, prima ţară baltică primind aceste onoruri din partea forului european. Explicaţia acestei alegeri controversate este faptul că începând cu 24 februarie 2018 şi până la 24 feburarie 2020 Estonia va organiza tot felul de manifestări pentru a celebra 100 de ani de la înfiinţarea Republicii.

De ce se joacă Supercupa Europei în Estonia. Meciul are loc la Tallinn

De ce se joacă Supercupa Europei în Estonia . Fanii sunt furioşi pentru alegerea UEFA, mulţi navând loc pe stadionul din Tallinn (foto)
De ce se joacă Supercupa Europei în Estonia . Fanii sunt furioşi pentru alegerea UEFA

E drept, că independenţa acestei ţări a a venit cu adevărat foarte târziu, abia după dezmembrarea URSS, până atunci balticii suportând o temporară ocupaţie germană spre sfârşitul primului război mondial şi o lungă ocupaţie rusă, Estonia fiind apoi anexată la URSS, alături de celelalte două ţări baltice, Letonia şi Lituania, deşi formal erau republici în cadrul Uniunii. Tocmai pentru a celebra acest moment istoric al constituirii Republicii Estonia UEFA a decis să acorde Tallinnului dreptul de a găzdui Supercupa Europei.