Acestea sunt motivele pentru care casa se lasă în timp. Pentru a-ți da seama dacă fundația are sau nu probleme, trebuie să verifici cu atenție anumite detalii.
În timp, casa se poate lăsa din multe motive. În general, problemele de fundație sunt provocate de schimbări în terenul pe care e amplasată clădirea, dar și de anumite defecte în construcția fundației.
Compactarea inegală a solului, problemele de drenaj, vibrațiile și mișcările terenului se numără printre principalele cauze pentru care casa se poate lăsa.
În cazul compactării inegale a solului, terenul nu este uniform compactat înainte de a construi casa. Din acest motiv, în timp pot ceda părți ale fundației.
Problemele de drenaj cauzează, la rândul lor, cedarea părților fundației. Atunci când apa nu este direcționată în mod corespunzător departe de fundație, apare eroziunea sau presiunea excesivă pe fundație.
Totodată, o altă problemă este dată de schimbările în nivelul apei subterane. Mai exact, dacă apa subterană crește sau scade, stabilitatea fundației va fi afectată. În funcție de umiditate, solurile care nu conțin argilă se pot umfla sau se pot contracta. Așa pot apărea mișcări ale fundației.
De asemenea, teritoriile care sunt afectate de cutremure sau de lucrări de construcții efectuate în apropiere pot suferi mișcări ce pot afecta structura fundației, notează playtech.ro. În plus, fundația care a fost slab proiectată poate cauza probleme de alunecare sau crăpare a acesteia.
Dacă există probleme la nivel de fundație, poți verifica indicii în acest sens. Este important să identifici problemele pentru a putea lua măsurile necesare.
De exemplu, dacă apar crăpături mari sau adânci în pereți, în special la colțurile feroneriilor sau în jurul feroneriilor și ușilor, poate fi vorba despre o mișcare a fundației.
Mișcările fundației sunt indicate și de ușile și feroneriile nu se închid corect sau nu se aliniază așa cum trebuie. Un alt indiciu este dat de pardoseli, care pot deveni vizibil înclinate sau oscilante.
Fisurile din exteriorul casei, precum crăpăturile mari, în special la colțuri și în jurul feroneriilor, pot indica probleme mari ale fundației locuinței. Un alt indiciu este dat de deplasările feroneriilor, care pot fi ieșite din aliniament.
Dacă te confrunți cu astfel de probleme, ar trebui să contactezi cât mai curând un specialist sau un inginer structurist. Acesta se va ocupa cu evaluarea situației și va determina cauza problemei.
Specialistul ar putea recomanda teste pentru analizarea tipului de sol, dar și analize geotehnice, pentru identificarea posibilelor mișcări ale fundației.
În cazul unei probleme majore, există posibilitatea de a efectua lucrări de consolidare a fundației. O variantă este injectarea cu rășini de consolidare. Ridicarea și stabilizarea fundației cu ajutorul unor piloni reprezintă, de asemenea, o soluție.
În unele cazuri, soluția constă în îmbunătățirea drenajului din jurul fundației casei. În acest fel, vei preveni acumularea apei, dar și presiunea suplimentară asupra sa.
Crăpăturile mai mici, care nu afectează stabilitatea structurală a casei, pot fi remediate prin efectuarea unor soluții de zidărie, dar și prin chituri speciale.