Life

De ce se miros câinii când se întâlnesc. Explicația specialiștilor

Obiceiul bizar al câinilor. De ce se miros când se întâlnesc. Care este explicația specialiștilor cu privire la acest gest al lor?
09.05.2024 | 19:13
De ce se miros cainii cand se intalnesc Explicatia specialistilor
De ce au câinii obiceiul de a se mirosi. Sursa foto: Rover.com
ADVERTISEMENT

Câinii au obiceiul de a se mirosi atunci când se întâlnesc, mai ales dacă nu se cunosc. Pentru oameni este greu de înțeles de ce patrupezii procedează astfel. Mulți își fac impresie că nu încearcă altceva decât să se împrietenească.

De ce câinii se miros când se văd

Specialiștii au studiat intens comportamentul animalelor de-a lungul timpului. Astfel s-au deslușit mistere ale atitudinii lor și au fost înțelese mai bine. Empatia oamenilor a crescut odată cu evoluția cercetărilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților, simțul olfactiv al câinelui este de 10.000 până la 100.000 de ori mai bun decât al stăpânului, adică al omului. Prin mirosul altui animal patrupezii își dau seama dacă au de a face cu un mascul sau cu o femelă.

Cu toate că unii s-ar amuza, mai aflați că atunci când patrupezii se miros ei se salută. Așa cum stăpânii lor își dau mâinile când se revăd. Totodată, feromonii pe care îi conțin câinii sunt un semnal al obiceiurilor lor alimentare.

ADVERTISEMENT

”Câinii pot identifica starea de sănătate și statutul reproductiv al altui câine, pot identifica ce au mâncat și, în general, pot afla ‘noutățile’ mirosind fundurile altora. Împerecherea are și ea un rol.

Câinii masculi pot petrece mai mult timp mirosind femelele pentru a obține informații despre statutul lor reproductiv”, a detaliat Ellen Furlong, profesoară asociată de psihologie, specializată în cogniție animală, la Universitatea Transylvania (SUA).

ADVERTISEMENT

Sacii anali ai câinilor, utili contra adversarilor

Studiile au mai arătat de-a lungul timpului că patrupezii au două pungi mici, numite și saci anali, care secretă substanțe mirositoare, precum trimetilamina, cu care se pot oferi de adversari. Dacă acești detectează un miros urât se îndepărtează.

În cazul femelelor, dacă acestea emană un miros plăcut și dacă se întâlnesc cu un mascul, atunci nu este exclus să urmeze procesul de împerechere. Sacii anali mai servesc și ca semnale de comunicare chimică între câini.

ADVERTISEMENT

În plus, cercetările oamenilor de știință mai arată și că femelele secretă substanțe diferite față de masculi. Această situație este valabilă nu doar în cazul câinilor, ci și al pisicilor. Și acestea fac cunoștință prin a se mirosi.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o maşină şi două motociclete
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Oana Marica și-a serbat ziua de naștere ca o adevărată divă. Zbor cu...
Oana Marica și-a serbat ziua de naștere ca o adevărată divă. Zbor cu elicopterul și trei zile de petrecere în Monte Carlo
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”