Life

De ce se ofilesc roșiile din grădină. Boala care ajunge să distrugă întreaga recoltă

De ce se ofilesc roșiile din grădină și ce poți face în această situație. Boala care ți-ar putea distruge toată recolta.
30.05.2024 | 23:27
De ce se ofilesc rosiile din gradina Boala care ajunge sa distruga intreaga recolta
De ce ajung roșiile din grădină să se ofilească. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

De ce se ofilesc roșiile din grădină și cum poți să salvezi recolta. Există o boală care se dezvoltă foarte rapid și care ți-ar putea distruge toate plantele. Cum apare și cum recunoști această afecțiune la plantele tale?

De ce se ofilesc roșiile din grădină. Boala care ți-ar putea compromite toată recolta

Multe persoane au roșii în grădină, însă acestea au nevoie de o îngrijire corespunzătoare pentru a rezista cât mai mult și pentru a nu dezvolta diverse boli.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca roșiile să ofilească. O problemă des întâlnită este fuzarioza, o boală care poate să afecteze recolta din grădina ta.

Boala este provocată de ciupercile “”Fusarium oxysporum” și se mai numește “ofilire vasculară”, fiind foarte greu de tratat. La roșiile bolnave, ciupercile împiedică seva să circule prin plantă.

ADVERTISEMENT

Rădăcinile, tulpinile, frunzele și florile sunt afectate, iar infecția poate fi transmisă ușor de la o plantă la alta. Sporii care sunt formați de această ciupercă sunt purtați de păsări sau insecte.

Dacă o plantă este afectată de această ciupercă, și cele sănătoase pot contacta infecția destul de ușor. Riscul este și mai mare atunci când au deja răni provocate de dăunători.

ADVERTISEMENT

Un prim semn este ofilirea plantei afectate, însă doar parțial. Unele frunze pot să fie afectate în întregime, în timp ce altele sunt sănătoase, notează antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Ce să faci în cazul plantelor bolnave

Specialiștii spun că plantele care sunt bolnave trebuie îndepărtate rapid, pentru ca riscul de a transmit infecția să fie cât mai mic. Cel mai eficient mod este să elimini plantele cu tot cu rădăcini. După aceea, următorul pas este să le distrugi prin ardere.

Boala este foarte greu de tratat, iar infecția se transmite rapid, motiv pentru care este bine să iei măsuri pentru a preveni o astfel de situație în viitor.

Unele măsuri care ar putea ajuta în acest sens ar putea fi îndepărtarea resturilor de plante în grădină, dar și udarea moderată a plantelor care au fost afectate, întrucât dezvoltarea ciupercilor este favorizată de apa în exces.

Un alt lucru pe care îl poți face, în momentul plantării, este să utilizezi niște semințe dezinfectante. Acestea pot ajuta la prevenirea dezvolrăii unor boli ale plantelor din grădina ta.