ADVERTISEMENT
Sport

De ce se prăbușește CSM București! În 2019 a avut cel mai mic buget din ultimii 5 ani: 10,8 milioane euro. Suma a scăzut cu 32% față de 2018

Autor: Matei Udrea | 07.02.2020 | 23:30
De ce se prăbușește CSM București! În 2019 a avut cel mai mic buget din ultimii 5 ani: 10,8 milioane euro. Suma a scăzut cu 32% față de 2018
Echipa de handbal feminin a clubului a reflectat fidel declinul financiar al CSM București. Anul trecut, gruparea din Capitală a pierdut titlul în fața rivalelor de la SCM Râmnicu Vâlcea © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

CSM București, cel mai important club polisportiv dintre cele finanțate de autoritățile locale, s-a prăbușit financiar, anul trecut, cu peste 32%, comparativ cu 2018. În cifre absolute, bugetul pe 2019 a fost de 51.366.000 de lei (10.813.895 euro la cursul de la 1 iunie), în timp ce, în anul precedent, fusese 73.752.000 de lei (15.860.645 de euro).

ADVERTISEMENT

S-a stopat, astfel, o ascensiune aproape neîntreruptă a sumelor de bani alocate de Primăria Bucureștiului, începând cu 2007, anul în care a fost înființat clubul municipalității.

Aceasta este explicația reculului masiv înregistrat pe plan sportiv de CSM. Cel mai vizibil este cel de la handbal feminin, unde echipa a pierdut titlul, anul trecut, în fața celor de la CSM Râmnicu Vâlcea, iar anul acesta se află pe locul 2, după aceeași formație vâlceană.

ADVERTISEMENT

Unda de șoc a bugetului votat anul trecut de Parlament cu 4 luni întârziere a răvășit finanțele CSM-ului

În Liga Campionilor, CSM a avut prestații absolut dezamăgitoare în acest sezon și, cu două victorii, un egal și trei înfrângeri, se află în Grupa 1 pe locul 5 – în afara pozițiilor care asigură calificarea în sferturile de finală.

Dependența de banii publici are și alte efecte nocive. În 2019, Parlamentul a aprobat bugetul țării abia în martie (cu întârziere de 4 luni față de prevederile Constituției, care impune adoptarea Legii Bugetului cel târziu în noiembrie), ceea ce a trimis unda de șoc, în jos, până la cluburile de stat. CSM București a aflat pe ce bani poate conta de la Primărie abia în luna mai, iar în iulie oficialii clubului au primit vestea că li se vor reduce din nou sumele alocate. Așa s-a ajuns ca echipele de rugby și de volei să fie desființate, astă-vară, aproape pe neașteptate și cu puțin timp înainte de startul sezonului.

ADVERTISEMENT

În toamna trecută, echipa de handbal – fanionul clubului – a înregistrat întârzieri salariale de câteva luni. Abia la mijlocul lui februarie 2020 – spun sursele Fanatik – s-au primit bani de la Primărie pentru a fi achitată încă o tranșă din restanțe, astfel încât jucătoarele să mai rămână cu un singur salariu în urmă.

Bugetul CSM București de la înființare și până în 2019
Bugetul CSM București de la înființare și până în 2019. Sumele reprezintă euro

95% din banii CSM Bucureşti vin de la bugetul public

Dintr-un anumit punct de vedere, evoluția financiară a CSM București seamănă cu un montagne russe: în 2018 au fost cei mai mulți bani din istoria acestei grupări, iar în 2019 a fost cel mai mic buget din ultimii 5 ani.

ADVERTISEMENT

În lipsa unor politici eficiente și moderne de marketing și a unor parteneri economici importanți, CSM București depinde ombilical de banii de la Primărie. Aceasta nu este însă o caracteristică a grupării bucureștene, ci poate fi întâlnită în absolut toate cluburile conectate la banii publici în România, indiferent că sunt departamentale (CSA Steaua, CS Dinamo, CS Rapid) sau municipale (finanțate de autoritățile locale).

În cazul CSM București, de la bugetul local au venit:

  • În 2017: 62,5 milioane de lei din bugetul total de 64,3 milioane (adică 97%),
  • În 2018: 69,95 de milioane de lei din bugetul total de 73,75 milioane de lei (adică 94,8%),
  • În 2019: 48,5 milioane de lei din bugetul totaql de 51,37 milioane de lei (adică 94,4%).
ADVERTISEMENT
Tabel cu bugetul CSM București în perioada 2007-2019 în lei și echivalentul în euro la cursul de schimb de la 1 iunie din fiecare an
Tabel cu bugetul CSM București în perioada 2007-2019 în lei și echivalentul în euro la cursul de schimb de la 1 iunie din fiecare an

Bugetul pe 2020 se anunță, în cel mai fericit caz, egal cu cel din 2019

În 2020, lucrurile sunt și mai impredictibile decât anul trecut. Varianta optimistă ar fi ca bugetul să se mențină la nivelul din 2019. Există însă temeri că el ar putea să scadă din nou. În plus, la mijlocul anului sunt alegeri locale, iar un eventual nou primar, cu o altă majoritate în Consiliul Municipal, poate schimba direcția actuală a clubului.

Dacă Gabriela Firea a finanțat masiv CSM, aprobând inclusiv cheltuieli de milioane de euro pentru plata unor supervedete de nivel internațional (la handbal feminin, în 2018, bugetul secției a fost de circa 4,5 milioane de euro), Nicușor Dan – principalul contracandidat – are o altă viziune. Acesta se pronunță pentru axarea pe sportul de masă: investiții cu scopul de a atrage cât mai mulți copii la diverse sporturi, crearea de condiții pentru aceștia și dezvoltarea unei infrastructuri care să facă posibil sportul și mișcarea aproape de casă.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Fanatik
  • Nr. 724: 40 de pagini + Poster. Doar 10 lei!
  • Super-Poster cu programul complet al sezonului regulat din Liga 1