De ce se spune că vampirii și strigoii se tem de usturoi. Misterul a fost lămurit. Specialiștii au dezvăluit care sunt factorii principali pentru care aceste ființe mitologice evită cu orice preț această plantă comestibilă.
Care e motivul pentru care există credința că vampirii și strigoii sunt terorizați de usturoi. Enigma a fost elucidată acum. Leguma, denumită științific Allium sativum, este utilizată încă din cele mai vechi timpuri.
Oamenii au folosit planta ca și condiment, dar și în calitate de medicament. În ceea ce privește vampirii și strigoii mereu s-a spus că nu ar suporta mirosul său, însă explicațiile au fost dezvăluite după multe cercetări.
Una dintre teorii arată că aceste ființe stau departe de usturoi datorită unei afecțiuni reale ce poartă numele de porfiria. Această boală este ereditară, intermitentă și incurabilă și determină acumularea precursorilor hemului în ficat.
Mai exact, boala este cauzată de strângerea în corp a unor substanțe numite porfirine din cauza lipsei unei enzime care ar trebui să le modifice în hemoglobină, o parte importantă a sângelui. În situația în care porfirinele se acumulează în exces devin toxice.
Mai mult decât atât, atunci când se ajunge în acest punct încep să apară mai multe simptome, cum ar fi: retragerea gingiilor, piele palidă, hipersensibilitate la lumina solară și intoleranță la alimente bogate în sulf (usturoi).
Totodată, oamenii de știință spun că apare o poftă de sânge, menită să compenseze deficitul de hemoglobină. Această proteină esențială pentru transportul oxigenului în organism este prezentă în celulele roșii ale sângelui.
Specialiștii au și o altă teorie legat de motivul pentru care usturoiul este o plantă pe care o evită vampirii și strigoii. Oamenii de știință leagă legenda vampirismului de o epidemie de rabie umană (hidrofobie), produsă în 1720, în Ungaria.
Cei diagnosticați cu această boală aflau că au contactat-o după ce au fost zgâriați sau mușcați de animale purtătoare de Lyssavirus. Simptomele rabiei erau agresivitatea, nevoia de a mușca, insomnie cu somnambulism. Pacienții aveau frică de apă și hipersensibilitate ce provoca reacții adverse în oglindă.
În plus, oamenii prezentau sensibilitate la lumina soarelui și la anumite plante cu mirosuri puternice, printre care se numără usturoiul. Așa se face că odinioară persoanele se protejau de „duhurile rele” cu această legumă care era utilă în tratarea rabiei.