News

De ce se taie mielul de Paște. Care este semnificația lui

29.04.2021 | 22:31
De ce se taie mielul de Paste Care este semnificatia lui
Care este semnificația mielului de Paște. Sursa foto INQUAM_Photos_Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

De ce se taie mielul de Paște? Sărbătorile aduc multă bogăție pe masa românului, iar una din preferințe este carnea de miel. Pe lângă plăcerea gustului, e timpul să vedem care este semnificația lui. 

Această sărbătoare are o serie de tradiții și obiceiuri pline de farmec. Mielul este unul dintre simbolurile de Paște, prima menționare fiind făcută în Vechiul Testament. Pentru a-i scoate pe evrei din Egipt, Dumnezeu a dat 10 urgii. Ultima reprezenta moartea întâilor născuți, iar pentru ca familiile evreilor să fie ocolite de această urgie, pragul fiecărei urgii trebuia uns cu sângele unui miel, conform știridecluj.ro.

ADVERTISEMENT

Ulterior, jertfirea lui Iisus pentru ispășirea păcatelor a fost anunțată și de Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a prezentat ucenicilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu”.

Care este semnificația mielului de Paște

Sursa foto – hepta.ro

Paștele este o perioadă care aduce lumină în viețile tuturor. Clipele dragi alături de familie reprezintă o binecuvântare. Sunt nelipsite și mesele pline de mâncăruri tradiționale. Iar din meniul acestei sărbători nu lipsește mielul. Din păcate, prețul în general crește foarte mult în această perioadă. Vezi AICI cât de scumpă este carnea de miel și cine o să-și permită să o mănânce de Paște!

ADVERTISEMENT

Dar în spatele gustului fraged stă o tradiție lungă. Potrivit Cărții Sfinte, în ziua în care evreii se pregăteau să serbeze Paștele, ieșirea din Egipt, și să sacrifice mielul, Iisus a fost răstignit pe cruce. Astfel, Fiul lui Dumnezeu a devenit  mielul jertfit pentru întreaga omenire.

„Curățați aluatul lui vechi, ca să fiți frământătura nouă, precum și sunteți fără aluat, căci Paștele nostru Hristos S-a jertfit pentru noi. De aceea să prăznuim nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și a vicleșugului, ci cu azimele curăției și ale adevărului”, arată epistola către Corinteni.

ADVERTISEMENT

Hristos a fost trimis la moarte pentru mântuirea lumii. A fost victima păcatelor tuturor oamenilor, iar acest lucru este simbolizat de mielul fără de păcat care se lasă sacrificat.

De ce se taie mielul de Paște

Un alt pasaj interesant din Biblie este acela în care prorocul Isaia vorbește despre venirea lui Iisus, Mielul care va fi jertfit pentru ispășirea păcatelor omenirii.

ADVERTISEMENT

„Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre și zdrobit pentru fărădelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră prin rănile Lui, noi toți ne-am vindecat. Chinuit a fost, dar s-a supus și nu și-a deschis gura Sa, ca un miel spre junghiere s-a adus și ca o oaie fără de glas înaintea celor ce o tund, așa nu și-a deschis gura”, arată prorocia lui Isaia, făcută cu sute de ani înainte de nașterea lui Iisus.

ADVERTISEMENT