Află de ce se usucă tuia din grădina ta și ce poți face pentru a o putea proteja. Această plantă ornamentală poate fi salvată, de cele mai multe ori.
Atunci când ai plante ornamentale în grădină, cum ar fi tuia, este posibil să se usuce. Care este, însă, cauza uscării acestei plante și ce poți face pentru a o putea salva? Există câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare pentru ca acest arbust să crească sănătos și să reziste cât mai mult.
Tuia este un arbust care are nevoie de nutrienți, la fel ca în cazul oricărei plante. Dacă vrei să-i furnizezi nutrienții de care are nevoie, este necesar să utilizezi un îngrășământ de calitate.
În plus, trebuie să ai grijă la cât de des vei uda tuia, întrucât prea multă apă poate să ducă la apariția bolilor fungice și poate afecta rădăcinile, care vor putrezi. Atunci când pământul de la suprafață e uscat, înseamnă că este momentul să uzi tuia.
În general, rădăcinile acestui arbust nu explorează adâncimi mari de sol. Pe măsură ce tuia va înainta în vârstă, sistemul radicular se va dezvolta pe orizontală.
Tuia preferă solurile umede, dar nu atât de mult încât să-i fie afectat sistemul radicular, adică apa să stagneze, iar planta să se sufoce. Apa insuficientă, în schimb, va slăbi vigoarea plantelor, care vor fi mai predispuse la dăunători și agenți patogeni.
În anumite situații, brunificarea frunzelor și moartea lor pot fi simptome ale unei afecțiuni, dar și un semn că tuia are nevoie de apă. Este important să îngrijești tuia corespunzător pentru a evita situațiile neplăcute.
Necrozarea ramurilor se numără printre cele mai întâlnite boli la tuia și poate fi provocată de umiditatea excesivă din sol. Apa care nu este drenată de pământ poate reprezenta o altă cauză pentru care apare această boală.
În această situație, tuia nu trebuie udată excesiv. De asemenea, va fi nevoie să tai ramurile afectate și să aplici, apoi, un tratament cu produse care conțin cupru, azoxibistrin sau mancozeb. Perioadele ideale pentru aplicarea acestor tratamente sunt la finalul lui martie sau la sfârșitul lui noiembrie, când planta e în repaus vegetativ.
Și rădăcinile vor fi afectate de drenajul solului. Din cauza faptului că nu vor mai avea acces la aer, rădăcinile se vor sufoca. Acestea nu vor mai putea să absoarbă nutrienții din pământ, iar tuia se va usca.
Didymascella thujina cauzează arsura frunzelor sau acelor de tuia. Atunci când apare, se pot vedea pe frunze le moarte corpuri fructifere ovale, de culoare maro închis sau negru. Primăvara, aceste corpuri fructifere pot produce noi infecții. Este un patogen care atacă mai ales plantele tinere de tuia.
Pestalotiopsis funerea este un patogen des întâlnit la tuia, iar ciuperca va coloniza țesuturile deteriorate de alți agenți patogeni, insecte, îngheț sau arsuri solare. Acesta va produce arsuri ale frunzelor și tulpinilor și cancere, dar și putreziri ale rădăcinilor.
Cele mai evidente simptome sunt brunificări ale vârfurilor lăstarilor cu aspect brun – roșcat. Pe suprafața lor se pot observa cu ușurință corpuri fructifere (acervuli) care ies din țesut.
Phomopsis juniperina (fomoză) este un patogen care, dacă atacă tuia, vârfurile ramurilor devin maronii sau cenușii și pot muri. Porțiunile uscate vor rămâne pe plante mult timp. Fructificații mari și negre, asemănătoare cu un coș, se vor forma pe țesuturile moarte.
Phyllosticta thujae cauzează îngălbenirea și brunificarea frunzelor. Cytospora leucostoma atacă ramurile și trunchiul, iar la baza plantelor, către vârf, se va produce brunificarea, notează agrobiznes.ro.
Tuia poate fi afectată și de dăunători, cum ar fi păduchele lânos, care se va hrăni cu seva arbustului. În acest caz, tuia va fi slăbită și pot să apară infecții fungice, cum ar fi fumagina apărută pe suprafața frunzelor, care vor fi acoperite de un strat negru, potrivit cumsa.ro.
Un alt dăunător care poate afecta tuia este păduchele țestos. La fel ca cel lânos, și acesta se va hrăni cu seva. În urma atacului acestui dăunător, pe frunze vor apărea pete galbene sau maro. Dacă atacul este unul mai serios, atunci tuia se va usca complet.
Sfredelitorul coniferelor poate ataca tuia, iar acest dăunător sapă galerii în interiorul lemnului. Din această cauză, tuia se va subția și va fi favorizat atacul unor agenți patogeni.
Pentru combaterea dăunătorilor, poți aplica un tratament cu Mavrik 2F. Pentru ca stropirea să fie mai eficientă, acest tratament ar trebui folosit împreună cu un adjuvant.