Șunca vidată este un produs pe care românii îl consumă foarte des. Pentru că este practică și versatilă, șunca vidată este alegerea perfectă pentru micul dejun și nu numai. Deși este consumată de mulți români, puțini sunt cei care știu ce presupune procesul de vidare al șuncii.
Șunca vidată este un produs popular care se regăsește în toate supermarketurile. De obicei, aceasta se prezintă sub forma ei clasică. Și anume, feliată și vidată în ambalaje de diferite cantități.
Vidarea este esențială pentru șuncă, deoarece așa se păstrează mult mai bine și mult mai mult timp. Alimentele care sunt prezentate în caserole ermetice sau în pungi au șanse mult mai mari să își păstreze proprietățile.
Vidarea este una dintre cele mai sigure metode de păstrare și de conservare a alimentelor. Marii producători de mezeluri și nu numai apelează la ea pentru a le pune consumatorilor pe masă produse de cea mai bună calitate.
Vidarea este procesul care nu permite bacteriilor să se dezvolte pe suprafața alimentelor. În lipsa bacteriilor și a microorganismelor, mâncărurile nu se alterează și se păstrează mult mai bine.
Acest proces de vidare se realizează foarte simplu cu ajutorul unui aparat de vidare. După cum îi spune și numele, acesta extrage tot aerul dintr-o caserolă sau dintr-o pungă, sigilând ermetic ambalajul respectiv.
Potrivit specialiștilor, un aliment vidat este mult mai rezistent decât un aliment nevidat. Alimentele care vin în ambalaje vidate, în special mezelurile, rezistă de cinci ori mai mult decât cele păstrate în mod obișnuit.
Un alt avantaj al alimentelor vidate este depozitarea lor. Șunca vidată, de exemplu, poate fi depozitată, înainte de deschidere, la temperatura camerei. În funcție de tipul alimentelor, unele dintre ele pot fi depozitate și la congelator.
Vidarea este la fel de bună și de recomandată și în cazul mâncării rămase de pe o zi pe alta. Dacă alegi să videzi mâncarea, vei ajunge la concluzia că nu vei mai face deloc risipă alimentară.
De asemenea, gospodinele trebuie să știe că o carne marinată în vid este mult mai aromată și mai gustoasă. În acest fel, condimentele pătrund mult mai bine în carne, iar aromele nu se mai evaporă.