News

De ce și-a dorit Elon Musk să cumpere Twitter. Pe cine ar putea avantaja achiziția platformei. Înclinațiile politice ale miliardarului american

Elon Musk vrea mai multă libertate de exprimare pe Twitter. Intențiile miliardarului au dat naștere unor reacții contradictorii, pe măsura opiniilor sale politice.
26.04.2022 | 15:07
De ce sia dorit Elon Musk sa cumpere Twitter Pe cine ar putea avantaja achizitia platformei Inclinatiile politice ale miliardarului american
Elon Musk este decis să reformeze Twitter Foto: EPA-EFE/PETER DASILVA, EPA-EFE/ALEXANDER BECHER, EPA-EFE/CHRISTI AN MARQUARDT / POOL, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elon Musk iubește Twitter. Are o audiență enormă de 83,8 milioane de urmăritori. Tweeturile sale sunt de multe ori controversate, iar uneori au chiar rezultate catastrofale.

De ce și-a dorit Elon Musk să cumpere Twitter

De exemplu, Comisia americană pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) i-a interzis lui Musk să mai scrie pe Twitter despre afacerile Tesla, după ce cu un tweet a șters 14 miliarde de dolari din prețul acțiunilor sale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Musk a fost dat în judecată pentru defăimare în urma unui tweet (care a fost șters apoi) despre un scufundător speologic pe care l-a acuzat de pedofilie.

Miliardarul spune că vrea să vadă Twitter împlinindu-și „potențialul extraordinar” ca afacere.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, Twitter a răspuns intențiilor lui Musk implementând o strategie care împiedica pe oricine să dețină mai mult de 15% din acțiuni. Între timp au revenit asupra poziției lor și au ajuns la un acord.

Consiliul de administrație a fost foarte probabil deranjat de declarația lui Musk că vrea să vadă mai multă „libertate de exprimare” și mai puțină moderare a conținutului postat pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Mulți republicani, care consideră de mult timp că politicile de moderare ale Twitter favorizează libertatea de exprimare a punctelor de vedere de stânga, s-au bucurat.

Mai multă libertate de exprimare

Dar autoritățile de reglementare din întreaga lume se pun de acord pentru a ține sub control rețelele sociale pe care le forțează să-și asume mai multă responsabilitate pentru conținutul pe care îl postează utilizatorii, emițând amenzi mari pentru nerespectarea regulilor privind materialele care incită la violență, sunt abuzive sau care sunt clasificate drept discurs instigator la ură, printre altele.

ADVERTISEMENT

Musk vrea să schimbe și modelul de afaceri. Twitter este în principal bazat pe reclame, iar Musk este mai interesat de abonamente, care s-ar putea dovedi greu de vândut într-un mediu în care toate rețelele sociale principale sunt gratuite.

Utilizatorii Twitter ar putea decide că preferă ca datele lor să nu fie folosite pentru a le monetiza și să fie dispuși să plătească pentru asta, dar este un risc.

Lui Musk îi plac și criptomonedele, iar specialiștii se întreabă daca nu cumva ar putea folosi platforma pentru a stimula plățile în valute volatile, neprotejate, cum ar fi Bitcoin.

Musk, un factor imprevizibil

Musk este cel mai bogat om din lume, un antreprenor în serie ale cărui succese includ PayPal și Tesla. Este carismatic și nu are filtre, ceea ce îl poate face imprevizibil. Îi place să testeze limitele și să încalce regulile.

Oferta lui pentru Twitter a fost o ofertă agresivă a unui om de afaceri agresiv, fără negocieri, fără compromis. Este o vânzare privată, a unei companii private și nu o fuziune între doi giganți, așa că este puțin probabil să întâmpine multe obstacole din partea autorităților de reglementare.

Twitter-ul lui Musk va fi un peisaj foarte diferit pentru cei 300 de milioane de oameni care îl folosesc, spun specialiștii, citați de BBC.

Mai înflăcărat, poate, și mai puțin liberal. El l-ar putea reprimi pe Donald Trump, care are în prezent o interdicție permanentă, chiar dacă, cel puțin la nivel declarativ, fostul președinte american preferă să rămână la propria rețea de socializare, Truth Social.

Viziunea politică evazivă a lui Elon Musk

După ce Musk a făcut oferta de a cumpăra Twitter, toată lumea a avut o opinie despre cât de bună sau nu este ideea lui.

Reacțiile au fost în general dictate de afinitățile politice ale persoanei: conservatorii au aplaudat ideea ca pe o victorie pentru libertatea de exprimare.

Liberalii s-au îngrijorat că dezinformarea se va răspândi vertiginos dacă Musk își va pune în aplicare planul de a schimba modul în care rețeaua de socializare monitorizează conținutul.

Nimeni însă nu pare să poată spune cu certitudine în ce fel de filozofie politică crede enigmaticul miliardar.

Asta pentru că Elon Musk, în vârstă de 50 de ani, care s-a născut în Africa de Sud și a devenit cetățean american abia în 2002, exprimă opinii care nu se încadrează perfect în cadrul politic binar, stânga-dreapta al SUA.

Musk, opinii politice contradictorii

El este descris frecvent ca fiind libertarian, deși această etichetă nu reușește să surprindă cât de paradoxală și întâmplătoare poate fi înclinația sa politică.

Nu îi lipsesc opiniile cu privire la cele mai pertinente și controversate probleme ale zilei, de la lockdownurile impuse din cauza Covid-19 (pe care le-a numit „fasciste”) la restricțiile de imigrare (cu care s-a declarat „Foarte de acord”).

Nu există prea multă consecvență în diversitatea declarațiilor sale publice sau a comentariilor sale numeroase pe Twitter, cu excepția faptului că acestea se aliniază adesea cu interesele sale de afaceri.

Și, în ciuda reacției partizane intense la oferta sa nesolicitată de a cumpăra Twitter, opiniile sale politice contradictorii fac dificil de spus dacă euforia și teama cu privire la modul în care va conduce compania sunt justificate.

Ca exemplu, Musk a criticat subvențiile federale, dar companiile sale au beneficiat de miliarde de dolari în scutiri de impozite și alte stimulente din partea guvernelor federale, de stat și locale.

Musk s-a retras din consiliul de afaceri al președintelui Trump

Elon Musk este co-fondatorul producătorului de mașini electrice, Tesla, care a ieșit din consiliul de afaceri al fostului președinte Donald Trump, după ce administrația acestuia a retras SUA din acordul de la Paris privind clima.

Același Musk i-a înfruntat recent pe ecologiști pentru că au cerut o creștere imediată a producției interne de petrol și gaze, deși confruntarea nu ar fi utilă pentru propriile afaceri cu mașini electrice și energie solară.

Musk este un entuziast declarat al Primului Amendament (care garantează garantează libertățile referitoare la religie, exprimare, întrunire și dreptul la petiție n.r.). Dar același Musk a încercat să forțeze un jurnalist să depună mărturie într-un proces pentru defăimare împotriva lui.

Și tot Musk a propus în urmă cu patru ani un plan de a crea un site web pentru a evalua credibilitatea reporterilor, pe care dorea să-l numească Pravda, o referire ciudată la publicația de propagandă a Uniunii Sovietice. Proiectul nu s-a concretizat.

Iar un investitor a scris pe larg despre cum Musk i-a anulat comanda pentru o nouă mașină Tesla, după ce investitorul s-a plâns de un eveniment Tesla.

Musk s-a descris drept „moderat din punct de vedere politic”

Elon Musk s-a descris ca fiind „moderat din punct de vedere politic”, dar a adăugat: „Nu înseamnă că sunt moderat cu privire la toate problemele”, relatează The New York Times.

Preocupările sale cu privire la modul în care Twitter moderează acum conținutul sunt pe aceeași linie cu cele ale activiștilor conservatori și politicienilor care au susținut că firmele de social media sunt slabi arbitri ai adevărului și nu ar trebui să fie implicate în cenzurarea discursului.

Dacă devine proprietarul Twitter, Musk a declarat că va renunța la actualul program de monitorizare și cenzură a conținutului.

Conservatorii erau încântați. „Elon Musk pare să fie ultima noastră speranță”, a declarat Tucker Carlson de la Fox News.

În mod obișnuit, când avem de a face cu personalități publice atât de deschise și bogate, înclinațiile lor politice sunt ușor de deslușit deoarece sunt explicate de declarațiile privind finanțarea în timpul campaniilor electorale.

Dar donațiile politice făcute de Musk sunt slabe în comparație cu cele a altor miliardari precum Charles Koch și Peter Thiel, ale căror donații i-au sprijinit în mare măsură pe republicanii conservatori și George Soros, care a donat sute de milioane de dolari cauzelor liberale în ultimii ani.

Musk tinde să dea doar câteva mii de dolari odată. Și generozitatea lui este distribuită destul de uniform candidaților din ambele partide politice.

Și în acest caz, acțiunile sale par să reflecte mișcările cuiva care nu gândește ideologic, ci pragmatic. Multe dintre donațiile sale au fost direcționate către politicieni din state în care Tesla are unități de producție precum Texas și California.

ADVERTISEMENT
Tags: