News

De ce Simona Halep merită trofeul Roland Garros! Cinci comparații cu finala 2017!

09.06.2018 | 09:46
De ce Simona Halep merita trofeul Roland Garros Cinci comparatii cu finala 2017

Mă număr printre norocoşii care au şansa de a vedea, de la faţa locului, a doua finală românească la Roland Garros, în doi ani consecutivi. Este una dintre marile satisfacţii pe care ţi le oferă viaţa de jurnalist sportiv, e unul dintre motivele pentru care am ales să revin în presă în urmă cu 5 ani. Astfel de momente te fac să simţi că trăieşti, când uiţi de neajunsuri, de probleme personale, de faptul că nu ţi-a ieşit un reportaj cum ai fi vrut sau că ţi-a mai venit o decizie de impunere de la fisc (ptiu, să nu cobesc!) care-ţi strică toată săptămâna. Performanţe de acest gen ne pun sângele în mişcare. Şi nu doar mie. Sunt convins că în bucuria pe care o trăim azi te regăseşti şi tu, cel de dincolo de ecranul de pe care citeşti aceste rânduri.

Atât în 2017, cât şi în 2018, am urmărit-o pe Simona zi de zi la Paris, timp de două săptămâni. De la meciuri şi antrenamente, până la conferinţele de presă, interviurile one-on-one şi băile de mulţime ale românilor aflaţi în Franţa, avizi de a obţine un selfie şi un autograf de la ea. Ţin minte cu câtă atenţie şi combativitate mă privea anul trecut, la antrenamente, preparatorul fizic Teo Cercel, un om de un bun simţ extraordinar, dar care apără teritoriul şi intimitatea profesională a Simonei la fel de bine ca masa musculară a acesteia de întinderi sau crampe.

Acum, cu doar câteva ore înainte de a doua finală consecutivă a Simonei Halep la Roland Garros, pot afirma cu tărie că românca noastră are prima şansă la trofeu şi nimic altceva decât hazardul sau voia divină o pot lipsi sâmbătă de marele trofeu. Şi o spun răspicat, fără pic de teamă şi cu argumente care nu se bazează pe statistică. Când vorbim de o finală, statistica nu mai reprezintă nimic. Pentru că o finală se câştigă cu mintea şi cu inima. Nu cu cifre. Iar comparaţiile de mai jos, între ce a fost în 2017 şi ce este acum, însoţite de declaraţii ale Simonei care sunt spuse răspicat, nu cu o voce tremurândă, vă vor creiona imaginea perfectă a stării de dinaintea finalei a liderului mondial, românca de doar 1.67 cm – cea mai scundă din top 10 mondial! – aflată la a 3-a finală de Grand Slam la Paris.

Cinci motive pentru care Simona Halep din 2018 este mult peste Simona Halep din finala Roland Garros 2017
Cinci motive pentru care Simona Halep din 2018 este mult peste Simona Halep din finala Roland Garros 2017

De ce Simona Halep merită să fie campioană la Roland Garros! 5 comparații față de finala din 2017

Simona Halep nu mai are presiunea trofeului. În 2017 a resimţit-o din plin, aşa cum a recunoscut-o încă din preziua meciului cu Ostapenko când a apărut la conferinţa de presă crispată şi apăsată de moment. Acum, chiar e o altă Simona înaintea finalei: “Presiune? ZERO! Am pierdut 3 finale şi nimeni nu a murit! Aşa că meciul ăsta îl simt ca pe o provocare, nu ca pe o presiune”. Şi a zâmbit larg! Sigur că-şi doreşte enorm un trofeu de Grand Slam, din a patra încercare! Dar nu mai lasă ca acest gând să-i înceţoşeze mintea şi concentrarea pe planul de meci stabilit cu Cahill.

Simona Halep şi-a reconfirmat deja poziţia de lider mondial şi după Roland Garros, poziţie pe care o va păstra până cel puţin la Wimbledon, indiferent de rezultatul finalei cu Stephens. În 2017, victoria cu Ostapenko echivala nu doar cu titlul de campioană la Roland Garros, dar ar fi dus-o pe Simona şi pe fotoliul de numărul 1 WTA chiar din acel moment. “De mult nu mi-am mai pus problema înaintea unui meci de a fi sau a nu fi lider mondial sau că voi pierde această poziţie. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut, în toamnă, mă bucur enorm că l-am atins, nu mă mai gândesc la asta, că nu am de ce!”,  spunea Simona, înaintea semifinalei cu Muguruza. Şi a dovedit-o apoi, pe teren!

Simona Halep este mai stăpână şi încrezătoare pe jocul său ca oricând. Se bazează pe el, de la serviciu la forehand şi urcări la fileu, îmbunătăţindu-l în ultimul an, nu bazându-se pe greşelile adversarului. Numiţi un turneu de la Roland Garrosul din 2017 şi până acum în care aţi mai văzut-o pe Halep atât de sigură pe jocul său ca acum? V-a fost frică vreun moment în actualul Grand Slam, de la Paris, că Simona poate pierde un meci? Mie nu. Şi nici ei! Nici măcar cu Riske, în primul tur, după un prim set slab, nu ne-am făcut mari griji. Doar strângeri de inimă, pentru noi toţi, şi “o apă rece pe faţă” pentru ea. Chiar şi când era condusă sau în momentele dificile din meci, din turul 1 până în semifinale, prin forehandul devastator şi acurateţea loviturilor, cât mai aproape de “baseline”, Simona şi-a împins mereu adversara cât mai în afara terenului, dominând şi dictând ritmul meciului, game cu game. “E cel mai bun meci al meu de până acum, din turneu”, a spus Halep de fiecare dată după fiecare dintre partidele cu Petkovic – din optimi, Kerber – din sferturi şi Muguruza – din semifinale! Ori asta spune totul despe nivelul din ce în ce mai crescut al jocului Simonei!

Simona Halep are un mental feroce! Psihologul cu care lucrează şi antrenorul Darren Cahill au transformat-o pe Halep dintr-o jucătoare labilă, care renunţa la luptă la primul moment mai dificil din meci, într-una cu un “killer instinct” uluitor pe teren. Dacă în 2017, în finala cu Ostapenko, Simona a jucat cu frică, la aşteptare, de la 3-0 în setul 2, bazându-se şi aşteptând greşelile adversarei, clacând într-un final sub tirul repetatelor mingi trimise ca din tun de letonă, acum Simona atacă şi găseşte singură soluţii, schimbă tactica de una singură în momente de criză, fără să mai aibă nevoie de “on court coaching”-ul lui Darren, interzis la Grand Slamuri. Şi a dovedit-o atât cu Riske, cât şi cu Petkovic sau Kerber: “Ştiu ce am de făcut, îmi dau seama dacă tactica este greşită şi schimb din mers!”  

Simona Halep, deşi a fost cu adevărat încercată de adversare de calibru în actuala ediţie de Roland Garros, nu este nici pe departe obosită, chiar dacă a jucat 6 meciuri în 9 zile! Românca a făcut un Australian Open de poveste. Dar meciul fantastic cu Kerber, din semifinale, a sleit-o de puteri, fizice şi mentale, pe Halep, care n-a mai găsit energia să lupte până la ultima minge a finalei cu Wozniacki. Şi a pierdut! Acum, deşi a debutat abia în ziua a patra a Roland Garrosului, este mult mai proaspătă ca anul trecut. Atât mental, dar şi fizic!

Simona Halep are o pofta nebuna de trofeu la Roland Garros 2018
Simona Halep are o pofta nebuna de trofeu la Roland Garros 2018

Ar fi trebuit s-o vezi cu ochii tăi cu ce poftă de tenis şi foame de trofeu lovea vineri mingea, la antrenamentul din afara complexului de la Roland Garros ca să înţelegi că fata asta, lider mondial indiscutabil de 32 de săptămâni, nu poate fi în finală decât o învingătoare! Şi că, după ce le-a făcut “pachet” pe Kerber şi Muguruza, care chiar nu au jucat rău contra Simonei, numai hazardul şi voia divină îi pot lua bucuria, mai mult decât meritată, a unui trofeu de Grand Slam, sâmbătă, la Paris!

Sigur, există şi o adversară, Sloane Stephens. Care are un procentaj de câştig de 100% în finalele jucate: 6-0! Dar americanca nu reprezintă astăzi decât o jucătoare, de cealaltă parte a fileului, într-o finală care este despre Simona şi pentru Simona, într-un joc pe care Simona îl adoră, îl iubeşte şi-l ridică la rang de perfecţiune în acest Grand Slam de la Paris. Iar unica adversară a Simonei de astăzi este Simona de ieri. Cea din 2017. Care, odată cu amarul înfrângerii cu Ostapenko, şi-a învăţat lecţia! Pe care, astăzi, de la ora 16:00, trebuie să o desăvârşească! 

Hai, Simona!  

Toată România aşteaptă astăzi o victorie a Simonei Halep in finala Roland Garros
Toată România, şi nu numai, aşteaptă astăzi o victorie a Simonei Halep in finala Roland Garros

“Cum m-aş caracteriza într-un cuvânt prin prisma celor două săptămâni de Roland Garros? Fericită! Că sunt aici, că joc o nouă finală, că joc cel mai bun tenis al meu şi că mă bucur de el!” – Simona Halep, în preziua finalei

”Simona Halep l-a urmat pe Rafael Nadal nu numai pe teren, dar și în planul de joc: a avut o evoluție plină de măiestrie” – Sports Illustrated, după semifinala cu Muguruza