Life

De ce spune BOR să nu sărbătoreşti onomastica de Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie 2022. Când ar trebui să o faci

Sfântul Gheorghe se sărbătorește, aproape în fiecare an, pe data de 23 aprilie. În 2022 însă, BOR recomandă să nu fie însă sărbătorit în această zi și să fie amânat.
22.04.2022 | 12:24
De ce spune BOR sa nu sarbatoresti onomastica de Sfantul Gheorghe pe 23 aprilie 2022 Cand ar trebui sa o faci
Ce a decis BOR în legătură cu sărbătoarea de Sfântul Gheorghe 2022 / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Data de 23 aprilie este, tradițional, ziua în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În 2022, Biserica Ortodoxă Română recomandă însă ca cei care îi poartă numele să sărbătorească pe 25 aprilie onomastica, odată cu slujbele dedicate Sfântului Gheorghe din biserici.

Ce a decis BOR în legătură cu sărbătoarea de Sfântul Gheorghe 2022

Biserica Ortodoxă Română a decis, în acest an, să amâne sărbătoarea de Sfântul Gheorghe pentru data de 25 aprilie, a doua zi de Paște. Nu este pentru prima oară când BOR ia această decizie, prăznuirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe fiind amânată și în alți ani, atunci când data de 23 aprilie era în timpul Săptămânii Patimilor, perioadă de post și ajunare.

ADVERTISEMENT

Conform comunicărilor făcute de BOR pe tema sărbătorii Sfântului Gheorghe din 2022, slujbele dedicate evenimentului vor avea loc pe data de 25 aprilie, a doua zi de Paște și după ce s-a ieșit din asprul post al Învierii Domnului.

Pe data de 25 aprilie, conform canoanelor BOR, se vor săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic Gheorghe.

ADVERTISEMENT

De ce nu se fac slujbe de Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie 2022

FANATIK l-a contactat pe preotul Gabriel Cazacu pentru explicații suplimentare legat de acest subiect al amânării cu două zile a praznicului dedicat Sfântului Gheorghe. Specialistul ne-a dezvăluit că, în asemenea situații, BOR ia decizii asemănătoare celor militare.

”Patriarhia Română, ca și în alți ani, atunci când se suprapune cinstirea unui Sfânt cu o zi de mare sărbătoare, de Praznic Împărătesc – iar acum este cel mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului – a recomandat să amânăm. Să nu prăznuim în Sâmbăta Patimilor, atunci când toată ființa se cutremură în așteptarea Învierii, ci să păstrăm cucernicia acestei zile de sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Le urăm să fie sănătoși, Dumnezeu să îi binecuvânteze și îi îndemnăm cu frățească dragoste să cinstească prima dată Învierea Domnului, apoi sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Este ca în armată, e ca o ierarhie militară. Este mai mare praznicul Învierii, apoi îl preamărim și pe Sfântul Mucenic Gheorghe, mare Purtător de Biruință”, a spus, în exclusivitate pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

Așadar, conform obiceiului deja împământenit – s-a întâmplat și în 2019 – Sfântul Gheorghe a fost amânat, în 2022, pentru a respecta așa cum se cuvine marele miracol al Învierii.

ADVERTISEMENT

Câţi români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe

În legendele populare Sfântul Gheorghe este „străjer al timpului”, lui îi sunt încredințate cheile vremii, și are atributul de patron al păstorilor, marcând debutul sezonului cald. De asemenea, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Forțelor Terestre Române.

În România, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ținut la mare cinste, iar multe biserici de la noi din țară îi poartă hramul. Mai mult, al treilea braț al Dunării se numește Sfântul Gheorghe, în România existând și un oraș important cu acest nume, municipiul de reședință al județului Covasna.

Mai mult chiar, imaginea Sfântului Gheorghe care ucide balaurul este prezentă pe steagul Moldovei medievale trimis la Mânăstirea Zografu de la Muntele Athos de Ștefan cel Mare.

Conform statisticilor, peste 900.000 de români își serbează onomastica cu ocazia Sfântului Gheorghe. Printre numele derivate de la cel al Marelui Mucenic sunt George, Georgian, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, dar și Iorgu sau Iordache.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului roman Diocletian. S-a înrolat în armata romană s-a făcut remarcat prin faptele de arme. Chiar dacă exista un decret care interzicea religia creștină, Sfântul Gheorghe și-a mărturisit public credința și a fost supus la cazne pentru a renunța la ea.

Cum nu a acceptat să renege creștinismul, Diocletian a ordonat decapitarea lui și a soției sale, transformându-l într-un martir.

ADVERTISEMENT