News

De ce statele occidentale sărbătoresc Ziua Victoriei pe 8 mai, iar țările estice pe 9 mai

Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial este marcată la două date diferite în Occident, respectiv în Rusia și țările estice.
08.05.2022 | 08:23
De ce statele occidentale sarbatoresc Ziua Victoriei pe 8 mai iar tarile estice pe 9 mai
Război în Ucraina, ziua 76. Putin, paradă fără victorie și fără glorie. SUA pompează bani, Germania și Franța pun la cale fantezii politice
ADVERTISEMENT

În 2022 se împlinesc 77 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. La începutul lunii mai 1945, Germania nazistă capitula necondiționat în fața trupelor aliate, războiul în Europa luând astfel sfârșit.

Ce se sărbătorește de Ziua Victoriei

Ziua Victoriei comemorează capitularea Germaniei naziste în fața trupelor aliate și sfârșitul războiul în Europa după circa șase ani de conflict devastator. Oficial, Al Doilea Război Mondial s-a încheiat însă la 2 septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei, după folosirea bombardarea orașelor Hiroshima și Nagasaki, în 6 și 9 august.

ADVERTISEMENT

Acesta fusese cel mai mare și mai devastator conflict armat continuu din istoria omenirii în cursul căruia și-au pierdut viața peste 60 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populația lumii. Conflagrația a costat mai mulți bani și resurse decât toate celelalte războaie la un loc: 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945.

Ziua Victoriei este celebrată pe data de 9 mai în cele mai multe țări din estul Europei, inclusiv în România, precum și în state care au aparținut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice și în unele părți din Germania Ziua Victoriei este sărbătorită în 8 mai.

ADVERTISEMENT

8 mai sau 9 mai? De ce Ziua Victoriei e celebrată la date diferite

Germania a capitulat fără condiții la Reims, la sediul Cartierului General Suprem al Forțelor Expediționare Aliate din Franța, în data de 7 mai 1945 la ora 02.41. Potrivit actului de capitulare, semnat de generalul Alfred Jodl, șeful operațiunilor Statului Major german, ostilitățile trebuiau să se încheie în data de 8 mai la ora 23.01.

Documentul a fost contrasemnat de generalul american Bedell-Smith, șeful Statului Major aliat, de generalul Susloparov, șeful misiunii militare sovietice în Franța, precum și de generalul francez Sevez, chemat în ultimul minut să semneze ca martor. Totul nu a durat decât câteva minute.

ADVERTISEMENT

Dar Stalin, care dorise o capitulare în capitala Reichului învins și ocupat de Armata Roșie, a fost înfuriat de semnarea capitulării de la Reims.

Așa că Germania a semnat o a doua capitulare. Pe 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlinul în ruine, feldmareșalul Keitel, șeful Statului Major al Wehrmachtului semna noul act de capitulare la sediul Statului Major al armatei sovietice.

ADVERTISEMENT

Amiralul von Friedeburg, din cadrul Kriegsmarine, și generalul Stumpff pentru Luftwaffe au semnat şi ei documentul, la fel și mareșalul sovietic Jukov, în numele lui Stalin, și mareșalul britanic Tedder, pentru Eisenhower.

Generalul american Spaatz şi generalul francez de Lattre au semnat ca martori.

Truman, Churchill și De Gaulle au anunțat oficial victoria la ora 15.00 a zilei de 8 mai, dar în Uniunea Sovietică vestea capitulării a ajuns în data de 9 mai – care a fost proclamată Ziua Victoriei – din cauza diferenței de fus orar.

Acesta este motivul pentru care aliații occidentali marchează Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică celebrează Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.

Ce fac rușii de Ziua Victoriei

Sub Vladimir Putin, Ziua Victoriei a devenit o demonstrație de forță a forțelor armate și a echipamentelor militare, precum și o șansă de a rememora sacrificiile din Al Doilea Război Mondial. Douăzeci și șapte de milioane de cetățeni sovietici au murit în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic.

Parada de Ziua Victoriei a fost ocazional organizată în epoca sovietică și reînviată de președintele Boris Elțin pentru cea de-a 50-a aniversare în 1995, dar Vladimir Putin a fost cel care a făcut din ea, începând din 2008, un eveniment anual cu echipament militar.

Identitatea rusă a fost creată în mare măsură cu Ziua Victoriei în fundal, cu manualele școlare și cărțile de istorie concentrându-se asupra Rusiei ca eliberatoare a Europei în timpul războiului.

După ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, Vladimir Putin a marcat Ziua Victoriei cu un discurs în Piața Roșie despre înfrângerea fascismului.

Anul acesta, evenimentul a căpătat o semnificație aparte. Departe de a elibera Europa, Rusia poartă un război împotriva vecinei sale Ucraina și este lipsită de orice formă reală de victorie militară pe care o poate celebra.

9 mai marcată ca zi a comemorării victimelor din Ucraina

Regimentele care au jucat un rol cheie în război vor defila prin fața conducerii și a președintelui, al cărui discurs va răsuna în Piața Roșie și va fi analizat pentru a vedea la ce să se aștepte lumea în continuare. Liderul Rusiei folosește adesea acest moment pentru a trimite mesaje de intenție.

În loc să celebreze răsturnarea guvernului Ucrainei, Kremlinul va trebui să se mulțumească cu capturarea celei mai mari părți a orașului Mariupol.

Totuși în Mariupol nu va fi paradă de Ziua Victoriei din cauza aparentelor amenințări la adresa securității. Instrumentul Rusiei în regiune, Denis Pușilin, a spus că o paradă va trebui să aștepte până când orașul-port nu va deveni parte din așa-numita sa Republică Populară Donețk.

În timp ce în toată Rusia vor avea loc evenimente dedicate Zilei Victoriei, în țările vecine data de 9 mai a devenit din ce în ce mai puțin semnificativă.

Ucraina a înregistrat unele dintre cele mai mari pierderi în război, iar un sondaj de opinie recent a sugerat că data ar trebui văzută mai degrabă ca o zi a comemorării decât a victoriei. Kazahstanul și-a anulat parada militară pentru al treilea an consecutiv, iar Letonia a declarat-o zi de comemorare pentru victimele războiului Rusiei din Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: