News

De ce sunt aşezaţi pe burtă bolnavii de coronavirus! Decizia care le poate salva viaţa

16.04.2020 | 12:23
De ce sunt asezati pe burta bolnavii de coronavirus Decizia care le poate salva viata
ADVERTISEMENT

Doctorii au făcut o descoperire pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Pacienţii COVID-19 din spitale au fost aşezaţi pe burtă, iar această decizie se demonstrează că le poate salva viaţa. 

De ce sunt aşezaţi pe burtă bolnavii de coronavirus! Decizia care le poate salva viaţa

Poziţionarea în această poziţie ajută la creşterea cantităţii de oxigen care ajunge în plămâni: “Salvăm vieţi cu decizia asta, 100%. Este un lucru foarte simplu de făcut şi am văzut îmbunătăţiri evidente. Am observat asta la fiecare pacient”, a spus doctorul Mangala Narasimhan, director regional la Nortwell Health, New York pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Kathryn Hibbert, director medical la Massachusetts General Hospital vorbeşte despre reuşita acestei decizii: “În momentul în care vezi că funcţionează treaba asta, vrei să o faci mai des şi rezultatele se văd imediat”

Unul dintre pacienţi a avut un nivel de saturaţie a oxigenului de 85% în sânge, iar în timp ce a fost plasat pe burtă, acest nivel a crescut la 98%

Pacienţii cu coronavirus mor deseori din cauza ARDS, sindromul de detresă respiratorie acută. Acest sindrom ucide şi pacienţii care au gripă, pneumonie şi alte boli. În urmă cu 7 ani, medicii francezi au demonstrat într-un articol că pacienţii cu ARDS care erau ventilaţi aveau o şansă mai mică de a muri dacă erau plasaţi pe stomacul lor în spital.

ADVERTISEMENT

De atunci, medicii din Statele Unite au plasat pacienţii cu ARDS pe stomac. În plină pandemie de coronavirus, există foarte mulţi pacienţi cu probleme respiratorii, iar una dintre soluţii este plasarea lor pe stomac. Unul dintre pacienţi a avut un nivel de saturaţie a oxigenului de 85% în sânge, iar în timp ce a fost plasat pe burtă, acest nivel a crescut la 98%.

“Punându-i pe stomac, deschidem părţi ale plămânului care nu erau deschise înainte”

Pacienţii ventilaţi stau de obicei 16 ore pe zi pe stomac, iar restul timpului pe spate, astfel încât medicii să îi poată trata şi să le poată oferi mai uşor medicamentele de care au nevoie. Specialiştii susţin că oxigenul ajunge mai uşor la plămâni, în timp ce în momentul în care pacientul se află pe spate, greutatea corpului afectează unele secţiuni ale plămânilor:

ADVERTISEMENT

“Punându-i pe stomac, deschidem părţi ale plămânului care nu erau deschise înainte”, a spus Kathryn Hibbert.

Pacienţii ventilaţi necesită mai multă sedare atunci când sunt plasaţi pe stomac, ceea ce ar putea însemna o şedere mai lungă la spital. Aproape o treime dintre pacienţii cu coronavirus care sunt ventilaţi sunt plasaţi pe burtă, de obicei cei care sunt mai bolnavi şi au nevoie cel mai mult de oxigen.

ADVERTISEMENT

“Cei mai mulţi sunt dispuşi să încerce. Timpul de stat pe burtă variază de la o persoană la alta”

Unele spitale aşează şi pacienţii care nu sunt la terapie intensivă pe stomac. Bolnavii de COVID-19 sunt încurajaţi să stea cât mai mult pe stomacul lor, ai ales că poate fi foarte dificil pentru un pacient să stea 16 ore pe burtă, dacă aceştia nu sunt sedaţi:

“Cei mai mulţi sunt dispuşi să încerce. Timpul de stat pe burtă variază de la o persoană la alta, indiferent dacă adorm în acea poziţie sau dacă se plictisesc şi vor să se întoarcă pe spate”, spune Hibbert.

În studiul făcut de medicii francezi în 2013 s-au analizat doar pacienţii care aveau nevoie de ventilaţie. Nu este cunoscut în întregime ce efect are plasarea pe burtă a pacienţilor asupra stomacului, pentru cei care nu sunt grav bolnavi.

ADVERTISEMENT