News

De ce sunt bărbații, de fapt, mult mai afectați de coronavirus decât femeile! Studiul dezvăluit în Europa

11.05.2020 | 09:51
De ce sunt barbatii de fapt mult mai afectati de coronavirus decat femeile Studiul dezvaluit in Europa
ADVERTISEMENT

De ce sunt bărbații mult mai afectați decât femeile de noul coronavirus? Aceasta este întrebarea la care specialiștii au dat un răspuns științific, după ce s-a constatat că rata mortalității în rândul sexului masculin e mai mare decât în cel opus.

De ce sunt bărbații, de fapt, mult mai afectați decât femeile! Studiul dezvăluit în Europa

Recent, un studiu amplu efectuat pe câteva mii de pacienți a scos în evidență faptul că bărbații au concentrații mai mari de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) în sângele lor decât femeile.

ADVERTISEMENT

Deoarece ACE2 permite coronavirusului să infecteze celulele sănătoase, acest lucru poate ajuta la explicarea motivului pentru care bărbații sunt mai vulnerabili la COVID-19 decât femeile.

Conform Societății Europene de Cardiologie, care citează un studiu European Heart Journal, enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) este localizată în inimă, rinichi și în alte organe.

ADVERTISEMENT

Legată fiind de COVID-19, boala respiratorie cauzata de noul coronavirus, se crede ca aceasta ar juca un rol în modul în care infecția progresează în plămâni.

Pacienții cu diabet sau boli renale, predispuși infectării

Același studiu mai indică faptul că pacienții Inhibitorii ACE si ARB sunt prescriși pe scară largă pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă, diabet sau boli renale.

ADVERTISEMENT

Dr. Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Centrul Medical Universitar Groningen (Olanda), care a condus studiul, a declarat: ”Descoperirile noastre nu susțin întreruperea acestor medicamente la pacienții cu COVID-19, așa cum a fost sugerat prin rapoarte anterioare.”

După ce a analizat mii de bărbați și femei, echipa lui Voors a măsurat concentrațiile de ACE2 în mostrele de sânge prelevate de la peste 3.500 de pacienți cu insuficiența cardiacă din 11 țări europene.

ADVERTISEMENT

“Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici biomarkeri, ACE2, era mult mai mare la bărbați decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru ar avea potențialul de a explica de ce bărbații au mai multe șanse să moară din cauza COVID-19 decât femeile”, a declarat Iziah Sama, un medic al UMC Groningen care a condus studiul.

Cercetătorii au mai constat faptul că la fel ca și în plămâni, ACE2 se găsește în inima, rinichi, in țesuturile care căptușesc vasele de sânge și în niveluri deosebit de ridicate în testicule.

Ei au spus că prezența sa în testicule ar putea explica parțial concentrațiile mai mari de ACE2 la bărbați și de ce bărbații sunt mai vulnerabili la COVID-19 decât femeile.

ADVERTISEMENT