News

De ce sunt bolnavii de inimă vulnerabili în fața coronavirusului? Legătura dintre problemele cardiace și COVID-19

14.04.2020 | 16:03
De ce sunt bolnavii de inima vulnerabili in fata coronavirusului Legatura dintre problemele cardiace si COVID19
ADVERTISEMENT

Un nou studiu a analizat relația dintre coronavirus și sistemul cardiovascular. Cu toate că nu se cunosc prea multe despre SARS-CoV-2, specialiștii au analizat „străbunicii” acestui virus din alți ani.

Legătura dintre bolile cardiace și COVID-19

SARS-COV-2, cunoscut drept coronavirusul de la Wuhan sau pur și simplu coronavirus, provoacă COVID-19, lucru cunoscut de toată lumea. Boala atacă în mod special plămânii și căile respiratorii, fiind fatală în special în cazul bătrânilor sau a persoanelor grav bolnave.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, puțină lume știe că oamenii care au probleme cardiace au șanse mult mai mari să sufere complicații sau să moară din cauza COVID-19. Asta, în condițiile în care și o banală gripă poate fi letală pentru un cardiac.

„În timpul epidemiilor de gripă, majoritatea pacienților mor din cauza problemelor cardiace, în raport cu cele pulmonare”, au explicat specialiștii, conform medicalnewstoday.com.

ADVERTISEMENT

SARS-COV-2 nu este primul coronaviruscu care se confruntă omenirea. „Străbunicul” actualului virus a fost botezat SARS în 2003, atunci când 8000 de oameni s-au îmbolnăvit la nivel mondial. Cu toate că numărul de îmbolnăviți a fost destul de mic, oamenii de știință au realizat că care sufereau de probleme cardiace erau cei care sufereau complicații. Cu toate acestea, informațiile nu s-au păstrat în nicio arhivă oficială, fiind oarecum o boală ignorată de comunitatea medicală la nivel global.

MERS, o altă variație a SARS, s-a dezvoltat în zona Arabiei Saudite în 2012. Aproximativ 2500 de oameni s-au îmbolnăvit și 850 au murit, boala fiind mult mai letală decât COVID-19. Și în aceste cazuri, oamenii de știință au descoperit că 30% dintre cei care au suferit complicații grave aveau probleme cardiace.

ADVERTISEMENT

Experții insistă asupra unui lucru: nu se știe dacă COVID-19 sau „strămoșii” SARS sau MERS provoacă probleme cardiace sau doar agravează problemele existente.

La nivel mondial, statistica este asemănătoare: 40% dintre cei bolnavi sau decedați aveau grave probleme cardiace. În România, 45% din totalul persoanelor care au murit din cauza coronavirus aveau probleme grave cardiace.

ADVERTISEMENT

La nivel global, o persoană moare la 37 de secunde din cauza problemelor cardiovasculare. De altfel, aceasta este principala cauză a morții în 2020 pe Pământ, cu mult peste cancer sau alte boli care sperie omenirea.

ADVERTISEMENT
Tags: