La finalul celor 35 de ani de activitate profesională ceruți de lege, un român angajat contribuie la sistemul de pensii cu aproximativ 652.000 de lei. La sfârșit, când vine timpul pensiei, acesta se alege în medie cu 40% – 50% din salariul pe care îl câștiga.
România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, potrivit unei statistici Eurostat. Aceasta este de circa 75 de ani, adică cu zece ani peste vârsta de pensionare. În acest timp, pensionarul nu primește înapoi nici jumătate din cât a cotizat toată viața.
Cele 25 de procente din salariul brut reținute de Fisc pentru contul de pensii se duc într-o „găleată mare”, care este bugetul consolidat al statului, potrivit zf.ro. De acolo, banii merg spre bunuri, servicii, investiții, dar și pensii.
„Sistemul public de pensii este o schemă Ponzi finanţată de stat“, spune economistul Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, potrivit sursei. Institutul Național de Statistică publică regulat veniturile obținute la fondul de pensii. Acest fond nu este separat de bugetul consolidat, iar administrația poate lua sume, pe care le pune la loc din bugetul de stat.
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, critică legea pensiilor care a promis românilor corectarea inechităților din sistem. În realitate, însă, pe mulți seniori i-a nedreptățit și i-a umplut de nemulțumiri.
„Legea pensiilor a fost una dintre cele mai așteptate de români, pentru că promitea corectarea inechităților și un sistem nou, revoluționar, de calcul.
În schimb, am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”, a scris Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook.
Un caz concret este cel al unui pensionar din Alba care și-a văzut pensia redusă cu 5.800 de lei în urma recalculării. Acesta a lucrat ca inginer în sectorul minier și susține că majoritatea colegilor s-au trezit cu surprize neplăcute de acest gen.
„Toţi colegii mei cu care am lucrat la Cupru Min au pensia diminuată cu cel puţin 1.000 de lei. Sunt multe nemulţumiri. Ar trebui să scoată parlamentarii, să modifice legea, dacă nu pot să scoată alta. Să rămână cei din grupele speciale cu ce a fost până acuma, să intre la indexări şi ei… (…) Dar dacă după alegeri, după ianuarie, să zic: ia ia tu pensia aia pentru care ţi-a trimis decizia!”, a adăugat bărbatul.
Acesta a lucrat 40 de ani în sectorul minier, dintre care 22 de ani în subteran. În urma deciziei de recalculare, acesta a rămas cu un gust amar după ce a descoperit că i s-a scăzut drastic pensia.
„Am lucrat la Cupru Min Abrud Roşia Poieni, timp de aproape 40 de ani, numai în minerit, dintre care 22 de subteran. Restul la uzina de preparare, tot în minerit. Mi-a venit pensia cu o scădere de 5800 şi ceva”, a declarat fostul inginer minier pentru Ziarul Unirea.
Deși a lucrat în condiții greu de suportat, care în timp i-au afectat sănătatea, decizia de recalculare nu a fost în favoarea sa. Anii petrecuți în praf și siliciu se resimt la bătrânețe, iar munca i-a fost „răsplătită” cu o gaură în pensie.