News

De ce sunt diferite rezultatele testelor de anticorpi Covid. Explicațiile medicilor de laborator

28.04.2021 | 15:36
De ce sunt diferite rezultatele testelor de anticorpi Covid Explicatiile medicilor de laborator
ADVERTISEMENT

De ce sunt diferite rezultatele testelor de anticorpi Covid? Iată o întrebare la care medicii de laborator vin cu răspunsuri extrem de clare.

În această perioadă, fie că vorbim de persoanele trecute prin boală, fie de cele vaccinate, ambele categorii vor să evalueze nivelul anticorpilor din organism.

ADVERTISEMENT

După efectuarea testelor de laborator, apar frecvent și întrebări în rândul cetățenilor, precum: ce înseamnă rezultatul testului, de ce rezultatele diferă de la un laborator la altul, ce valoare a titrului de anticorpi îmi oferă protecție?

Medicii de laborator explică de ce sunt diferite rezultatele testelor de anticorpi Covid

În ultimele luni, dar în special după startul campaniei de vaccinare, testele pentru depistarea anticorpilor au stârnit interesul celor care vor să își evalueze statusul de imunitate.

ADVERTISEMENT

În cele mai multe cazuri, s-a constatat că rezultatele efectuate pentru depistarea nivelului de anticorpi diferă.  În acest sens, medicii de laborator explică faptul că rezultatele testelor de anticorpi pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi acuratețea testului în sine, sensibilitatea și specificitatea testului sau metoda prin care se determină prezența anticorpilor.

De asemenea, diferențe între kiturile care detectează anticorpii anti-proteină N (nucleocapsida) și cele care detectează anticorpii anti-proteină S (spike), proteine despre care se știe că sunt puternic imunogene, adică determină o producție importantă de anticorpi, scriu cei de la MedLife.

ADVERTISEMENT

Care este diferența între kit-urile care detectează anticorpii anti-N și cele care detectează anticorpii anti-S

Sursa citată notează că testele comerciale pun în evidență anticorpi de legare anti-N, anti-S, de tip IgM, IgG sau totali, în funcție de producător și metoda utilizată (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta,etc).

Kiturile comerciale care detectează anticorpii anti-N au o variație în structură neprecizată de producător, dar nefiind o moleculă importantă în strategia răspunsului imun al organismului gazdă, acest lucru nu influențează foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în cazul kiturilor care pun în evidență anticorpi de legare anti-S există diferențe, uneori majore, în structura determinanților antigeni ce sunt conținuți de reactivi, deci și în tipul de anticorpi detectați, ceea ce poate duce la diferențe de specificitate între kituri și respectiv, între rezultatele obținute.

Diferența dintre testele calitative și testele cantitative

Apoi, se mai are în vedere și faptul că unele teste pentru anticorpi sunt calitative, ceea ce înseamnă că rezultatul acestora confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să detecteze și concentrația. Rezultatul testelor calitative se exprimă sub formă de Index, Ratio sau S/CO.

Pe de altă parte, testele cantitative determină concentrația anticorpilor și se exprimă prin unități arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecărui producător, sau BAU/ml, adică unități de legare a anticorpilor.

Specialiștii atrag atenția că aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcție de laborator.

Medicii epidemiologi spun că nu există încă un acord privind concentrația (sau titrul) de anticorpi neutralizanți care oferă protecție în fața unei noi infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentrația de anticorpi de legare este mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.

Ce înseamnă sensibilitatea și specificitatea unui test

Potrivit Medlife, sensibilitatea se referă la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv dacă ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detectează majoritatea persoanelor care au anticorpi și puține persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reacție fals negativă).

În ceea ce privește, specificitatea, aceasta reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienții care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test negativ dacă nu ai anticorpi specifici.

Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi și puține persoane fără anticorpi identificați ca fiind pozitivi prin test (reacție fals pozitivă).

ADVERTISEMENT