News

De ce sunt femeile victime sigure ale metodei „Romance fraud”. Specialiștii avertizează în prag de 8 Martie: „Protecția online este vitală”

Metoda „Romance fraud” face victime, în special în rândul femeilor. Specialiștii spun că este nevoie de o protecție mai mult psihologică
07.03.2025 | 18:33
De ce sunt femeile victime sigure ale metodei Romance fraud Specialistii avertizeaza in prag de 8 Martie Protectia online este vitala
Femeile sunt cele mai predispuse victime ale metodei „Romance fraud” / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

O metodă de înșelăciune, numită „Romance fraud”, este tot mai răspândită și face victime în rândul femeilor. Aceasta presupune un cumul de tactici manipulatoare ce au ca scop câștigarea încrederii și primirea de bani.

Metoda de fraudă care te lasă și fără iubit, dar și fără bani

În contextul apropierii zilei de 8 Martie, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis un semnal de alarmă cu privire la înșelăciunile online. Mesajul este adresat în special femeilor, care în această perioadă simt nevoia unui partener. Din păcate, acești „iubiți” se dovedesc a fi doar niște escroci.

ADVERTISEMENT

„De Ziua Internațională a Femeii, îți reamintim că protecția online este vitală pentru siguranța ta, a dispozitivelor și a datelor tale! Atenție la „fraudatorii romantici”! Infractorii online folosesc promisiuni false pentru a câștiga încrederea victimelor și a le fura banii.

Semnele unei posibile fraude includ:
📌 Declarații rapide de iubire și promisiuni de viitor.
📌 Refuzul apelurilor video sau folosirea unor poze false.
📌 Cereri de bani sub diverse pretexte.

ADVERTISEMENT

Cum te protejezi?
✅ Nu oferi informații personale online.
✅ Fii sceptică față de poveștile care par „prea frumoase ca să fie adevărate”.
✅ Nu trimite bani sau date bancare unor persoane necunoscute.

Sărbătorește 8 Martie protejându-ți și siguranța digitală! La mulți ani!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a instituției.

ADVERTISEMENT

Un bun exemplu pentru descrierea fraudei este povestea din spatele documentarului „Escrocul de pe Tinder”, lansat în anul 2022. Simon Leviev s-a dat un magnat al lumii diamantelor, a făcute numeroase femei să se îndrăgostească de el, apoi le-a furat prin manipulare milioane de dolari. În România, în 2023, Iomer Inmar, un bărbat străin în vârstă de 40 de ani, a escrocat-o pe Sabina, o româncă în căutarea unui partener. Cei doi s-au cunoscut pe Tinder, celebra platformă de dating, însă românca a ajuns să piardă 22.000 de euro în numele presupusei iubiri.

ADVERTISEMENT

Ce presupune metoda „Romance fraud”

Această metodă presupune, după cum o prezintă specialiștii, un timp îndelungat de acțiune. Răbdarea este folosită la cote maxime de atacatori, care mizează pe încrederea obținută din partea victimei. Eficientă prin esență, cu rezultate semnificative, metoda „Romance Fraud” cauzează daune severe, atât financiare, cât și psihologice. Prin evoluția rapidă a tehnologiei, aceste tipuri de fraude devin și mai eficiente. Falsificarea vocilor și a imaginilor merg, în unele cazuri, mână în mână cu escrocheriile.

„Acest tip de fraudă este foarte eficient. Exploatează o nevoie primară a omului, cea de incluziune socială. Elementul cheie prin care se exercită acest tip de fraudă este răbdarea atacatorului. Atacatorul vrea să intre în mintea victimei și se folosește de o perioadă lungă de expunere pentru a face acest lucru. Atacatorul îi creează victimei iluzia unui partener perfect. Acest tip de persoană fake este foarte înțelegătoare, chiar dacă tu greșești, își cere scuze.

Folosește astfel de elemente încât ajungi în punctul în care să te gândești că, nu ai întâlnit în realitate această persoană, dar este perfectă. Astfel, oameni care sunt creduli pot cădea cu ușurință în capcana unui astfel de atac. În plus, acum există modalități de a fake-ui vocile persoanelor, imagini video, pentru a le utiliza în așa fel încât să un astfel de atac să fie de neoprit în fața unui om care are nevoie să fie inclus social”, explică Alexandru Panait, expert în securitate cibernetică, pentru FANATIK.

Și IGPR a transmis, la finalul anului 2023, un mesaj de conștientizare cu privire la metoda „Romance fraud”. Se vorbea atunci despre infractori care, în contextul războiului din Ucraina, susțineau că sunt medici pe front și au nevoie de bani pentru a pleca din zona de conflict.

„Romance Fraud își are rădăcinile în construirea unei relații romantice false și câștigarea afecțiunii victimei cu intenția de a o exploata financiar sau a obține date personale de la aceasta. În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război. Aceștia folosesc diverse pretexte care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor. În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relații cu aceștia, ceea ce amplifică gradul de manipulare și inducere în eroare”, se arată în mesajul Poliției Române.

Femeile, victimele sigure în fața „Romance fraud”

Psihologii susțin că femeile cad mai ușor pradă acestor fraude din cauza încrederii scăzute în propria persoană. Societatea potențează teama de singurătate, iar rușinea cauzată de lipsa unui partener face dintr-o femeie matură o victimă sigură.

„Femeia este învățată de mică cu povești cu prinți pe cai albi. În general, bărbatul escroc sentimental știe exact pe ce clape să apese. Visăm că într-o zi o să ni se întâmple ceva bun și ne dorim exagerat atât de mult aceste relații. Vorbesc de femeile care nu sunt bine cu ele, simt că le lipsește ceva dacă nu au partener. Și pentru că societatea ți-a arătat că trebuie să fii neapărat un cuplu, de cele mai multe ori, femeile doresc mai mult decât bani, mai mult decât să fie mame, doresc să aibă pe cineva. Au senzația că încă este rușine să fie „fată bătrână”.

Femeia singură, care nu are încredere în ea, care se validează prin a  fi cu cineva, devine victimă. E important să avem perioade în care să stăm singure. În loc să cerșim iubirea de la bărbați și să fim în stare chiar să o plătim, ar trebui să ne iubim. Trebuie să înțelegi, ca femeie, că toate acele emoții pe care le simți de la un bărbat, nu vin de la el. Sunt emoțiile tale pe care ți le dai validându-te lângă un bărbat. Poți să îți dai aceleași emoții, serotonină, dopamină fiind bine cu tine, iubindu-te, admirându-te”, susține, pentru FANATIK, psihologul Cerasela Rogen.

Modul de operare al acestor escroci este, în aparență, simplu. Tacticile folosite, însă, sunt atent documentate. Manipularea, folosită la nivel de geniu, dă rezultate în mare parte dintre situații. Din nevoia disperată de a forma un cuplu, de a fi apreciate și admirate și de a închide gura târgului, femeile ignoră semnalele vizibile. Astfel, metoda „Romance fraud” dă rezultatele scontate.

„Fac cadouri, știu exact ce să spună, ce să facă. Femeile nu sunt foarte atente la lucrurile astea când cred că se poate lega ceva. Chiar au impresia că în sfârșit au găsit bărbatul ideal. Femeia ajunge să fie păcălită pentru că își dorește, mult prea disperată, să nu fie singură. S-a împământenit că femeia are valoare doar dacă face copii. Cumva a rămas în mintea noastră acest lucru și este foarte ușor să fie păcălite. Trebuie să fii atentă la red flag-uri. Dar suntem atât de orbite de nevoia de partener, de faptul că societatea blamează femeile singure. E ușor să o păcălești pe o femeie care nu are încredere în ea.

Ei sunt o bandă foarte organizată. Știu exact ce să spună, au texte făcute la care știu că femeile reacționează. Femeile pur și simplu trimit bani pentru o poveste. Povești inventate pentru femei nesigure pe ele, care se simt, mai ales la a doua vârstă, mai puțin bine în pielea lor, și cred că apare cineva care le iubește și le cred perfecte așa cum sunt. Este o masă de femei disperate de a fi adulate și admirate, în loc să se auto admire și să creadă că merită un bărbat adevărat. Trebuie să fie atente la semne, că semne sunt, dar preferăm să acceptăm relații de compromis”, mai susține speakerul motivațional.

Cum să te protejezi de fratele romantice de pe internet

O analiză Binance de la începutul anului 2024 relatează faptul că escrocheriile prin metoda „Romance fraud” au însumat, în 2024, 2% din totalul escrocheriilor digitale raportate. Ne referim atât la cazurile de pe rețelele de socializare, cât și la cele de pe aplicațiile de dating. Potrivit analizei, prejudiciul ar fi fost de circa 14.000 de dolari/victimă. Un alt raport, întocmit de Norton, relevă faptul că, în 2022, circa 70.000 de persoane din toată lumea au raportat fraude sentimentale. În acel an, pierderile s-au ridicat la peste 1,3 miliarde de dolari.

Poți să îți dai seama că ești victima unui escroc dacă:

  • atacatorul pretinde o situație financiară bună; lipsa timpului pentru o relație;
  • pretinde că locuiește/călătorește des în străinătate;
  • prezintă situații personale sensibile pentru a stârni compasiune;
  • se „îndrăgostește” foarte rapid și își declară sentimentele în mod exagerat;
  • afirmă des că vrea să se întâlnească cu victima;
  • folosește des scuze pentru a nu comunica video;
  • solicită bani sub diverse forme;
  • găsește argumente de fiecare dată când victima îi pune la îndoială intențiile.

Prin aceste metode te poți proteja de infractori:

  • nu răspunde la mesaje/apeluri de la persoane necunoscute; blochează și raportează spam numerele necunoscute;
  • nu furniza date personale; limitează informațiile publice de pe rețele sociale sau aplicații de dating;
  • nu trimite imagini/date financiare ce pot deveni compromițătoare în orice sens;
  • nu crede orice poveste vi se spune;
  • fi vigilentă atunci când ți se cer sume de bani, indiferent de motive;
  • atenție la imaginile primite, căută semne distinctive; fotografiile editate, efectuate profesional sau în aparență perfecte pot fi semnul unei tentative de fraudă;
  • atenție la evitarea apelurilor video, la întâlniri sau la refuzul furnizării de informații personale;
  • atenție la comportamentul interlocutorului și la consecvența relatărilor celor declarate.