Experții au explicat de ce te doare capul atunci când se schimbă vremea. Specialiștii au analizat motivele acestui fenomen și au explicat de ce se produce. Presiunea atmosferică are legătură cu acest lucru.
Poate ai observat, atunci când vremea de afară se schimbă și urmează să apară o furtună, apar dureri de cap. Există, însă, o explicație pentru acest fenomen.
De multe ori, condițiile meteorologice pot declanșa durerile de cap și migrenele. De altfel, multe persoane care se confruntă cu migrena sau sunt predispuse la dureri de cap spun că vremea de afară poate să le provoace diverse simptome.
Potrivit Fundației Americane pentru Migrenă, mai bine de o treime de cei care suferă de migrenă spun că se poate declanșa un atac din cauza condițiilor meteorologice.
De asemenea, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a precizat că printre cele zece declanșatoare comune ale durerilor de cap este vremea rea.
Conform unor studii, presiunea atmosferică este, de fapt, cauza durerilor de cap. Acesta este și motivul pentru care unele persoane se confruntă cu dureri atunci când zboară cu avionul. Atunci au loc schimbări de presiune, care mai scăzută la altitudini mari,
Presiunea atmosferică este mai scăzută și înainte să apară o furtună. Într-o recenzie din 2019, au fost analizate în detaliu durerile de cap care au legătură cu presiunea barometrică.
Au fost citate mai multe studii care prezintă o asociere între scăderea presiunii și durerile de cap sau migrenele. Potrivit unui studiu din 2009, ce a inclus peste 7.000 de pacienți, s-a constatat că “o presiune barometrică mai mică a dus la o creștere temporară a riscului de durere de cap care necesită evaluare în departamentul de urgență”.
Autorii recenziei au precizat, totuși, că “rezultatele studiilor privind durerile de cap legate de presiunea barometrică sunt inconsistente în ceea ce privește direcționalitatea lor și nu reușesc să stabilească o asociere puternică”, conform IFL Science, citat de dcmedical.ro. Același lucru a fost constatat și într-o recenzie din anul 2023.
Rezultatele pe această temă sunt diverse. Sunt mulți pacienți, totuși, care acuză dureri de cap atunci când scade presiunea aerului. Una dintre cele mai citate teorii este efectul acesteia asupra nervului trigemen, cel mai mare nerv cranian.
Nervul se ramifică în scalp și este implicat în mai multe tulburări are durerii de cap și a feței. Nervul trigemen este “vulnerabil la schimbările de presiune atmosferică acolo unde acesta întâlnește tubulatura îngustă a urechii medii”, mai arată studiul.
S-a realizat un studiu la șoareci în 2010, care a arătat o legătură între acest nerv și durerile de cap cauzate de vreme. Mai exact, s-a constatat că a crescut activitatea electrică din anumiți neuroni din nucleul trunchiului cerebral care se ocupă cu transmiterea informațiilor senzoriale din față.
Astfel de mecanisme pot fi implicate în durerile de cap care au legătură cu presiunea barometrică. Un studiu din 2021 a arătat că persoanele care sunt expuse la schimbări ale presiunii barometrice pentru perioade de 8 minute au acuzat o senzație de presiune în cap și urechi. Altele au avut parte de dureri de cap ușoare sau moderate.
Dezechilibrele de presiune în sinusuri sunt responsabile pentru durerile de cap legate de presiunea barometrică. Din acest motiv, pot apărea dureri în partea frontală a capului, dar și în spatele ochilor, după cum a spus neurologul Dr. Elizabeth Hartman pentru Centrul de Sănătate al Universității Nebraska Lincoln.
În acest mod, și o scădere bruscă a presiunii atmosferice poate agrava o durere de cap sau o migrenă. Nu doar presiunea barometrică poate fi, însă, cauza durerilor de cap.
Temperatura și umiditatea au fost posibili declanșatori pentru unii oameni, după cum arată Fundația Americană pentru Migrenă. Declanșatorii pot fi diferiți pentru cei care se confruntă cu dureri de cap.