News

De ce te mai poţi îmbolnăvi de Covid, deşi ai primit prima doză de vaccin. Explicația specialiștilor

08.01.2021 | 17:48
ADVERTISEMENT

O asistentă medicală din Marea Britanie s-a infectat cu Covid-19 la 8 zile după ce fusese vaccinată, însă acest lucru se poate întâmpla oricui.

Specialiștii în domeniu au dezvăluit că există șansa ca oamenii să se infecteze cu Covid-19 după vaccinarea cu prima doză, cu toate acestea boala nu va fi agresivă.

ADVERTISEMENT

În momentul în care organismul este imunizat noul coronavirus nu va mai putea să facă ravagii, chiar dacă va infecta persoana respectivă.

Vaccinul anti-Covid nu oferă protecție 100%

Vaccinul Pfizer oferă imunitate la Covid-19 timp de 6 luni, însă doar la 7 zile după administrarea dozei de rapel. Între timp, după prima doză de vaccin există riscul infectării cu noul coronavirus. De altfel, vaccinurile din întreaga lume pentru diferite boli au nevoie de câteva zile de la administrare pentru a crea anticorpi și nu protejează 100%.

ADVERTISEMENT

Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, anunță că acest lucru e perfect normal.

Acest lucru nu înseamnă că după administarea primei doze nu începe procesul de obținere a tipurilor de anticorpi, dar nu la nivelul protectiv la care avem siguranța că boala poate fi prevenită. Astfel, imediat după primirea primei doze, cam în două săptămâni, se atinge cam 70%. Există posibilitatea ca o persoană care e vaccinată cu o primă doză să facă infecția, dacă este într-un context contagios. Chiar dacă a fost vaccinat cu prima doză și s-a infectat, manifestarea bolii este oricum mult mai redusă și mai ușoară”, a transmis Azoicăi, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea experții din România și din toată lumea, în frunte cu medicul american Anthony Fauci, transmit tuturor persoanelor să respecte în continuare regulile sanitare și de protecție chiar dacă s-au vaccinat.

Ioana Stăncel, expertă în sănătate publică, a explicat cum funcționează vaccinurile. În cazul Pfizer prima doză se administrează 0.3 mililitri, cu rapel la 21 de zile, în timp ce vaccinul Moderna se administrează 0.5 mililitri cu rapel la 28 de zile.

ADVERTISEMENT

Să nu creadă oamenii că au fost mințiți, există șansa să facă boala, dar nu vor face o formă atât de severă”, a explicat Stăncel.

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăț, este una dintre persoanele care s-a vaccinat, dar s-a infectat cu Covid-19.

„M-am vaccinat cu încredere. Sfătuiesc pe toată lumea să se vaccineze. Boala mea nu are legătură cu administarea vaccinurilor, eu m-am vaccinat pe 27 decembrie și m-am infectat pe 30 decembrie. Nu era timp ca anticorpii să mă apere, dar știu că acești anticorpi mă vor apăra de o boală zgomotoasă”, a explicat Dorobăț.

Mhai Craiu le cere oamenilor să respecte regulile și după vaccin

Medicul Mihai Craiu vine și el în ajutorul românilor care au nelămuriri referitoare la vaccinul menit să pună capăt pandemiei de Covid-19. Craiu le explică oamenilor că vaccinul protejează cu adevărat doar după 28 de zile, fiind nevoie de respectarea măsurilor sanitare chiar dacă ne-am vaccinat.

Multă lume crede că imunitatea se dezvoltă instant cu prima doză de vaccin, însă acest lucru e fals, fiind nevoie de o doză de rapel peste 28 de zile care să ofere un răspuns imunitar semnificativ.

Deoarece există o serie de intrebări privind acțiunile ce vom putea să le facem după vaccinarea impotriva maladiei COVID19 doresc să vă arăt această imagine.

In ce privește vaccinul utilizat în prezent în Uniunea Europeană (cel de la Pfizer și BioNTech) se observă că apare protecția dorită doar în a 28a zi de la administrarea dozei 1. Această protecție nu este prezentă la cei care fac doar o singura doza.

MESAJUL DE LUAT ACASĂ este că in primele 10-14 zile după doza 1 începem să producem anticorpii împotriva proteinei S. Abia după aceste 10 zile avem cam 50% din nivelul dorit de anticorpi. Doza a 2a se efectuează dupa 21 zile (cu ACELAȘI tip de vaccin, nu cu altul!). Titrul de anticorpi crește progresiv, ajungând unul optim după 28 zile.

Trebuie să purtăm mască, să avem grijă la igiena mâinilor și să evităm aglomerația cel puțin 28 zile după doza 1”, a explicat Craiu într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT