Life

De ce te trezești obosit, chiar dacă dormi peste 8 ore în fiecare noapte. Explicația specialiștilor te-ar putea surprinde

Care este motivul pentru care te trezești obosit, deși somnul a durat mai bine de 8 ore. Experții au dezlegat misterul.
08.07.2024 | 08:59
De ce te trezesti obosit chiar daca dormi peste 8 ore in fiecare noapte Explicatia specialistilor tear putea surprinde
Care este motivul pentru care te trezești obosit, deși somnul a durat mai bine de 8 ore. Experții au dezlegat misterul. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

De ce te trezești obosit, chiar dacă dormi peste 8 ore în fiecare noapte. Explicația specialiștilor te-ar putea surprinde. Efectele inerției somnului dispar, de regulă, după 15 minute până la 60 de minute sau chiar mai mult.

Care este motivul pentru care te trezești obosit, deși somnul a durat mai bine de 8 ore. Experții au dezlegat misterul

Care este motivul pentru care te trezești obosit, deși somnul a durat mai bine de 8 ore. Experții au dezlegat misterul și au spus care sunt factorii principali care afectează, de fapt, calitatea procesului de odihnă.

ADVERTISEMENT

Raj Dasgupta, profesor la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, a declarat pentru CNN că lipsa de energie este cauzată de oboseala care s-a adunat pe parcursul timpului. S-ar putea să ai nevoie de o pauză mai lungă.

De asemenea, specialiștii susțin că pentru a vedea o diferență în acest caz trebuie să te culci cu o oră mai devreme sau să te trezești cu o oră mai târziu decât de obicei. În plus, un alt motiv pentru care te trezești obosit dimineața esta legat de anxietate sau depresie.

ADVERTISEMENT

În această situație problema poate fi una de dozare a energiei. Din păcate, aceste neplăceri te pot face să te trezești noaptea și de aceea nu te odihnești cum trebuie. Oboseala poate fi un semn de deshidratare, așadar bea multe lichide.

Totodată, sedentarismul este o altă problemă ce trebuie luată în calcul de oameni. O persoană care este sedentară s-ar putea să se simtă mai obosită decât ar trebui atunci când încearcă să facă activități zilnice de bază.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 de minute (2 ore și jumătate) de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână. Pe de altă parte, femeile însărcinate ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate și de rezistență pe săptămână.

Alte motive pentru care te trezești dimineața obosit

Programul de somn neregulat este un alt motiv pentru care te trezești dimineața obosit, mai ales dacă rutina este diferită în zilele lucrătoare față de weekend-uri. Programele pot fluctua și în rândul persoanelor care lucrează în ture.

ADVERTISEMENT

„O practică foarte comună este să spui: „OK, este vineri seara. Nu trebuie să lucrez mâine dimineață, așa că pot sta treaz puțin mai târziu”, a spus Christopher Barnes, profesor de management la Universitatea din Washington.

Specialistul care studiază relația dintre somn și muncă spune că în felul acesta oamenii ajung să își schimbe programul de somn de câteva ori într-o perioadă scurtă de timp. Din păcate, aceste modificări nu sunt benefice pentru somn.

Mai mult decât atât, mediul nefavorabil trebuie neapărat luat în calcul atunci când ne trezim dimineața obosiți, deși am dormit mai mult de 8 ore. În cameră este indicat să fie întuneric, liniște și o temperatură scăzută.

De asemenea, experții recomandă să se evite consumul de băuturi cu cofeină cu cel puțin șase ore înainte de culcare. Limitați consumul de alcool, alimente grele sau condimentate cu cel puțin două ore înainte de ora de somn.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Codul Rutier. Defecțiunea pentru care șoferii trebuie să anunțe poliția imediat
Codul Rutier. Defecțiunea pentru care șoferii trebuie să anunțe poliția imediat
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul