ADVERTISEMENT
News

De ce temperatura corpului nu trebuie să depășească 37.3 la termoscanare. Alexandru Rafila: “Lucrurile trebuie explicate”

Autor: Adrian Baciu | 23.05.2020 | 14:30
De ce temperatura corpului nu trebuie să depășească 37.3 la termoscanare. Alexandru Rafila:
Când va debuta sezonul gripal în România. Anunțul făcut de Alexandru Rafila. Sursa foto: scumc.ro

Medicul Alexandru Rafila a explicat de ce temperatura oamenilor nu trebuie să depășească 37.3 la termoscanare. Acesta a detaliat cum se derulează întregul proces.

ADVERTISEMENT

De ce temperatura corpului nu trebuie să depășească 37.3 la termoscanare. Alexandru Rafila: “Lucrurile trebuie explicate”

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a explicat publicului larg cum decurge procesul de termoscanare a oamenilor care intră într-o unitate comercială sau într-un spațiu aglomerat.

După ce în spațiul public s-a vorbit mult despre valoarea maximă de 37.3 grade pe care cei cărora li se permite să intre într-un spațiu trebuie să o aibă, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății a detaliat de ce s-a ajuns la această valoare.

”Temperatura corporală este în mod normal până la 37 de grade Celsius. Între 37 și 38 de grade considerăm o stare de subfebrilitate. Febra propriu-zisă este după temperatura de 38 de grade Celsius”, a explicat doctorul.

ADVERTISEMENT

Să explicăm de ce 37,3 grade? Pentru că aceste dispozitive care măsoară temperatura de la distanță au o marjă de eroare de +/- 0,2 grade Celsius, așa este la majoritatea dintre ele. Astfel, această marjă de eroare este impusă în măsurarea temperaturii.

Practic, de la 37,3 grade Celsius, o persoană nu are legătură neapărat cu infecția coronavirus, dar este identificată că are o stare de subfebrilitate care ar putea fi asociată cu această boală.

Dacă, în mod evident, nu este vorba de o infecție respiratorie, e o altă problemă, nu cred că o să fie vreo reținere din a primi în diverse spații aceste persoane.”, a spus medicul Rafila la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Rafila, despre aparatele de măsurare a temperaturii

Profesorul Alexandru Rafila a tranșat care este diferența dintre termoscanare și luarea temperaturii la intrarea în instituțiile publice. Acesta a concluzionat că nu se pune problema de termoscanare, ci de o simplă luare a temperaturii.

”Păi în primul rând nu este vorba despre o termoscanare, este vorba de măsurarea temperaturii. Cred că și termenul de termoscanare induce o stare de nesiguranță pentru cei care-și închipuie că sunt pur și simplu scanați din cap până în picioare, că se găsește ceva la una dintre persoanele care este investigată”, a explicat prof. Rafila.

ADVERTISEMENT

Medicul mai face un apel la cei care folosesc astfel de echipament să achiziționeze doar produse de calitate, iar oamenii care iau temperatura să fie instruiți.

”E important să fie de calitate aceste aparate. Lucrul acesta ar trebui afișat la intrarea în orice zonă. Personalul ar trebui instruit. Nu-i dai un dispozitiv pur și simplu. Acel om trebuie instruit: cum trebuie, la ce distanță (5-15 cm) de fruntea de față a celui măsurat. Lucrurile trebuie explicate”, a mai spus expertul din sănătate.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!