News

De ce testarea gratuită nu este o soluție pentru stoparea pandemiei. Țările europene în care testele nu mai sunt plătite de stat

Senatorul PSD Alexandru Rafila propune ca testarea să devină gratuită astfel încât o mare parte a populației să poată obține certificatul verde.
04.11.2021 | 17:51
De ce testarea gratuita nu este o solutie pentru stoparea pandemiei Tarile europene in care testele nu mai sunt platite de stat
Alexandru Rafila susține o măsură la care alte state renunță/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, senator PSD, susține că proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde nu ar trebui să conducă automat la obligativitatea vaccinării, rămânând alternativa testării.

Din acest motiv, testarea anti-Covid în România ar trebui să devină gratuită pentru categoriile profesionare care au nevoie de certificatul verde la locul de muncă, crede social-democratul.

ADVERTISEMENT

Numai că propunerea lui Rafila vine într-o perioadă când tocmai țările care au avut testare gratuită pusă la dispoziția populației elimină această gratuitate. Este vorba de țări precum Franța sau Germania.

Rafila crede că testarea gratuită nu va afecta vaccinarea

Prin proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde, angajații care nu  vor să se vaccineze pot obține acest document doar pe baza unei testări periodice, iar costurile testării vor trebuie suportate de către respectivii angajați.

ADVERTISEMENT

Rafila și-a exprimat dezacordul cu această prevedere, susținând că, dimpotrivă, România ar trebuie să testeze mai mult și în  mod gratuit. El a exprimat acest punct de vedere la finele unei întâlniri între membrii comisiilor parlamentare de sănătate și o delegație a Organizației Mondiale a Sănătății.

Unul dintre elementele importante pe care le-am menţionat în întâlnirea cu cei de la Comisiile de sănătate este accesul universal la testare. Am discutat lucrul ăsta şi el trebuie să existe, el nu trebuie să descurajeze sau să înlocuiască vaccinarea, dar, pe de altă parte, limitarea testării nu face altceva decât să agraveze situaţia”, a declarat Rafila, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Teama de antivacciniștii din sistemul medical

El a reclamat faptul că discuția privind certificatul verde la locul de muncă riscă să provoace reacții negative din partea personalului  medical care nu vrea să se vaccineze și care va trebui să plătească pentru testări, în caz contrar riscând suspendarea contractului de muncă și apoi concedierea.

Nu vin acum cu această lege, pentru că dacă vin acum cu această discuţie şi ostilizez o parte din personalul medical şi îl ameninţ cu concedierea în plin val pandemic, sunt inconştient. Noi am avut o vară întreagă în care nu numai că nu s-a făcut nimic, dar s-a încurajat transmiterea prin diverse manifestări publice care au fost organizate, încurajate, am determinat toată această nebunie şi când ajungem în vârful pandemiei venim cu măsuri care ostilizează personalul medical şi care pun o problemă legată de funcţionarea sistemului medical”, a mai spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Germania stimulează vaccinarea prin  renunțarea la testele gratuite

Pe de altă parte însă, ideea testării gratuite universale este abandonată chiar de către țările care au adoptat-o inițial ca o metodă de stăvilire a infectărilor. Odată cu apariția vaccinurilor a fost socotită prea costisitoare și chiar un obstacol în calea obținerii unui nivel mai mare de imunizare a populației.

De exemplu, Germania a decis încă din luna august să renunțe la testarea gratuită pentru toată lumea, măsura intrând în vigoare din 11 octombrie. Decizia luată în comun de către cancelarul Angela Merkel împreună cu guvernele landurilor germane a fost anunțată într-un moment în care nivelul vaccinării din Germania era de numai 55%. Ideea era ca sistemul de testare să nu mai fie folosit ca o modalitate de a ocoli vaccinarea, scria The Guardian.

Un alt argument invocat de către autorități a fost și unul de moralitate. „Când toată lumea are ocazia să se vaccineze, contribuabilii nu ar mai trebui să plătească pentru testele gratuite”, spunea un oficial al Ministerului Sănătății din Germania. Astfel, gratuitatea se menține acum doar pentru minori, femei însărcinate, persoanele cu venituri foarte mici sau cele cu contraindicații la vaccinare.

De altfel, testarea în masă a devenit o afacere de proporții întrucât operatorii care fac testele primeau 11,5 euro pentru fiecare test la care se adaugă costul testului propriu-zis, de aproximativ 5 euro. În plus, au apărut controverse legate de fraude și de realizarea defectuoasă a testelor, relatează Deutsche Welle. În schimb, unii experți susțin că testarea gratuită oferea o imagine mai clară a nivelului și modului de răspândire a bolii.

Costurile imense ale testării gratuite

La 4 zile după Germania, pe 15 octombrie, și Franța a renunțat la politica testării gratuite, din aceleași considerente. Cheltuielile cu testarea în deveniseră împovărătoare pentru bugetul Franței ajungând de la 2,2 miliarde de euro în 2020 la 6,2 miliarde de euro în 2021, până la momentul când s-a renunțat la gratuitate.

Acum francezii care nu sunt vaccinați trebuie să plătească între 22 și 44 de euro pentru test. Testarea anti-Covid rămâne gratuită doar pentru cei care au trimitere de la medic, care au fost anterior testați pozitiv sau care pot dovedi că au contraindicații la vaccinare.

Și Austria a anunțat că, datorită disponibilității pe scară largă a vaccinurilor, nu va mai suporta costurile testelor, însă a amânat intrarea în vigoare a acestei măsuri până după încheierea sezonului rece.

ADVERTISEMENT