News

De ce testele Covid nu sunt întotdeauna corecte. Motivul real pentru care ies fals pozitive

30.07.2020 | 07:44
De ce testele Covid nu sunt intotdeauna corecte Motivul real pentru care ies fals pozitive
ADVERTISEMENT

De ce testele Covid nu sunt întotdeauna corecte? Iată o întrebare la care mai multe voci din lumea medicală implicată în lupta cu noul coronavirus au încercat să ofere un răspuns.

Într-un context extrem de complicat al pandemiei SARS-CoV-2 din România, în ultima perioadă am asistat la mai multe controverse privind unele cazuri așa-zis ”fals-pozitive” sau ”fals-negative” apărute în societate.

ADVERTISEMENT

După ce în lumea fotbalului a izbucnit un veritabil scandal pe fondul apariției mai multor jucători de la CFR Cluj care apăreau inițial ”infectați”, iar ulterior s-a dovedit că nu ar fi avut virusul, mai mulți experți au încercat să explice, științific, situația.

Medicii explică de ce testele Covid nu sunt întotdeauna corecte. Motivul pentru care ies fals pozitive

Într-o perioadă în care România se află în topul Uniunii Europene la capitolul noi infecții pe zi, țara noastră se confruntă și cu tot mai multe cazuri în care oameni sănătoși ajung eronat în spitale sau, reversul medaliei, unii infectați nu sunt depistați.

ADVERTISEMENT

Pe fondul unei uriașe incertitudini, recent a apărut în spațiul public informația conform căreia că testele pentru noul coronavirus pot furniza rezultate eronate.

În ultima săptămâna, în Liga 1 au fost mai exemple de ”bolnavi falși”. Au fost cinci cazuri la baza de la Mogoşoaia, administrată de Federaţia Română de Fotbal (FRF), unul la echipa Poli Iaşi, unde fotbalistul Cabral a ieşit pozitiv dimineaţă şi negativ, de două ori, până seara, iar adevărata lovitură a venit la CFR Cluj.

ADVERTISEMENT

La echipa campioană, potrivit unui comunicat oficial, dat de ardeleni, în urma testelor efectuate la clinica ”Regina Maria“ din Bucureşti, au fost 23 de probe care au furnizat rezultate eronate.

Care este motivul acestor erori?

Medicul primar de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, Virgil Musta, a explicat, pentru Adevărul, de ce apar astfel de erori mai mult decât regretabile în privința rezultatelor testării.

ADVERTISEMENT

”Depinde foarte mult dacă aparatul de testare a fost calibrat bine de cel care a recoltat probele. Trebuie să ai experienţă pentru aşa ceva. Deci, în cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică, în primul rând“, a spus Virgil Musta.

Întrebat dacă, în aceste situații, în lipsa unui personal calificat sau din cauza unui aparat prost setat, putem avea un om sănătos cu un rezultat pozitiv sau un bolnav care să iasă negativ, Virgil Musta a afirmat:

”Da. E adevărat. Există acest risc. Erorile însă vor apărea pe un lot întreg de teste, nu doar pe unul. Dar, da, există riscul să avem bolnavi falşi sau oameni care sunt infectaţi, dar care primesc un rezultat negativ, în urma testării“. a spus Dr. Musta pentru sursa citată.

Nelu Tătaru: Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că ”rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează”.

”Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează.

Dacă reactivii n-au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată, şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele“, a spus Tătaru la Digi24.

ADVERTISEMENT