Important, cei care au buletine de tip vechi trebuie să știe că acestea vor expira pe 3 august 2031, deci nimeni nu poate să existe în Europa și în România după această dată fără buletin nou, electronic, cu cip. Potrivit unui comunicat al autorităților competente, noile buletine vor avea dimensiunea unui card bancar și vor fi mult mai practice.
De altfel, în România există deja mai mulți oameni care au optat pentru acest tip de buletin, printr-un program pilot implementat la Cluj-Napoca. ”De la data începerii proiectului cărții de identitate electronice (02.08.2021) și până la finalizarea implementării acestuia la nivelul întregii țări, toate cărțile de identitate simple se vor emite cu termen maxim de valabilitate 03.08.2031!
Acest termen este reglementat de art. 5 al. 1 din REGULAMENTUL (UE) 2019/1157 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.
Conform datelor oficiale, pe document nu mai apar locul nașterii și adresa de domiciliu, deși clujenii care și-au făcut buletine noi au trecută adresa de domiciliu pe aceasta. Și mai important, buletinul cu cip ar trebui să țină loc și de cardul de sănătate, deși medicii de familie se amuză momentan și spun că nici vorbă de acest lucru.
Așadar, românii trebuie să știe că dacă le expiră buletinele până pe 3 august 2031, pot opta oricând să-și facă buletine de tip vechi, clasic, fără cip. Doar că, potrivit legii, aceste buletine vor expira automat în 2031. Așadar, românii sunt sfătuiți să opteze direct pentru noul buletin cu cip, de care oricum vor avea nevoie după 2031.
Momentan se vorbește despre posibilitatea ca românii să poată opta în continuare și pentru buletine de tip vechi, însă trebuie să știe că acestea vor fi valabile doar în România, deci oamenii nu vor mai putea părăsi țara fără pașaport. De asemenea, trebuie menționat că românii nu vor mai fi obligați nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea cărții de identitate electronice.
Interesant, momentan acest certificat de căsătorie se cere, astfel că românii vor vedea cu adevărat care va fi situația ”din teren” doar în momentul în care vor dori să-și facă buletin de tip nou și vor accepta să fie ”microcipați” de autorități. Potrivit legii, valabilitatea cărților de identitate electronice vor fi următoarea:
Doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani, 4 ani, pentru persoanele cu vârsta până în 14 ani, 5 ani, pentru persoanele cu vârsta 14 – 18 ani, 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani, dar și după împlinirea vârstei de 70 de ani valabilitatea este nelimitată.
Statistic, peste 700.000 de români au încă buletine emise înainte de anul 1997, pe hârtie, iar peste 13 milioane de cărți de identitate în actualul format. Acestea vor expira toate pe 3 august 2031, moment în care oamenii sunt sfătuiți să își facă buletine cu cip, pentru ca viața să le fie ușurată. Cu toate acestea, conspiraționiștii vor strâmba cu siguranță din nas, încercând să fugă de controlul Statului Paralel care, cel mai probabil, vrea să le fure identitatea.