News

De ce tot mai multe mașini iau foc în mers. Specialiștii explică erorile comise de unii șoferi

În ultimii ani, în România, s-au înmulțit cazurile de mașini care iau foc în mers. Specialiștii expun care sunt cauzele izbucnirii acestor incendii și ce erori comit unii șoferi.
15.09.2021 | 10:30
De ce tot mai multe masini iau foc in mers Specialistii explica erorile comise de unii soferi
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, cazurile de mașini care iau foc în timp ce se află în trafic pe șosele au crescut considerabil. Astfel de incidente duc la importante pagube de ordin material și chiar la rănirea pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

Specialiștii auto spun că principala cauză a acestor incendii în trafic este scurtcircuitul. Această defecțiune destul de comună poate avea la origine nu doar de defecțiuni ale mașinii, ci și unele modificările neautorizate aduse de proprietari.

ADVERTISEMENT

De ce tot mai multe mașini iau foc în mers. Erorile comise de șoferi

Mulți șoferi din România recurg la modificări tehnice de natură să influențeze în mod negativ sistemul electric al autoturismelor.

În cele mai multe cazuri, aceste intervenții nu sunt indicate, deoarece ele pot suprasolicita întregul sistem electric.

ADVERTISEMENT

”O instalație audio, de puteri mari, instalate și legate fără să fie consultat un specialist, apoi stații de emisie-recepție și vedem blocuri de lumini care creează un consum în plus”, afirmă Ioan Baș, expert tehnic judiciar în procese pirogene și incendii, conform Digi24.

Reprezentanții service-urilor auto spun că de astfel de incendii pe șosele nu sunt ocolite nici mașinile noi.

ADVERTISEMENT

”Un accident sau deterioarea carcasei de baterie de înaltă tensiune sau componente de înaltă tensiune, cum ar fi cablaje, mufe dacă sunt deteriorate, pline cu apă”, spune Vasile Dumnici, șef service reprezentanță auto.

Șoferii ale căror mașini sunt afectate de incendii în trafic pot fi despăgubiți de asigurator, în baza unei polițe CASCO, însă doar în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

”Există anumite excluderi pe polița CASCO, cum ar fi daunele provocate din culpa asiguratului, folosirea focului deschis în incinta unde este depozitat autovehiculul sau în mașină și modificările constructive aduse”, spune managerul unei firme de asigurări, conform sursei citate.

Specialiștii vin și cu sfaturi pentru șoferii care întâmpină astfel de probleme cu incendiile în trafic. Astfel, aceștia trebuie să știe că dacă fumul iese de sub capota mașinii, aceasta nu trebuie sub nicio formă ridicată, pentru că aerul va alimenta și mai tare focul.

O mașină cuprinsă de flăcări a paralizat traficul pe Autostrada Soarelui

În urmă cu o lună, un incident în care o mașină a luat foc în mers s-a petrecut pe Autostrada Soarelui.

Din fericire, în acest caz nu au fost persoane rănite, acestea reușind să se autoevacueze, însă traficul rutier a fost oprit pe sensul către București, iar pompierii au intervenit pentru lichidarea incendiului.

ADVERTISEMENT