News

De ce toți românii care au contactat variola maimuței sunt bărbați. Ce spune Alexandru Rafila despre protecția oferită de prezervativ

Ministrul Săntății, Alexandru Rafila, a dezvăluit că România a ajuns la 14 cazuri de variola maimuței și că toți pacienții sunt de sex masculin. Oficialul a sfătuit oamenii să fie atenți cu cine intră în contact.
10.07.2022 | 16:39
De ce toti romanii care au contactat variola maimutei sunt barbati Ce spune Alexandru Rafila despre protectia oferita de prezervativ
Alexandru Rafila a dezvăluit că în România există 14 pacienți confirmați cu variola maimuței / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila spune că majoritatea celor care s-au îmbolnăvit de variola maimuței au antecedente de boli cu transmitere sexuală și a pus în legătură comportamentul ”la risc” pe care-l au aceștia cu faptul că au contactat boala.

Alexandru Rafila: ”Unii dintre pacienți aveau boli cu transmitere sexuală”

“În România avem 14 cazuri. Unii dintre ei  (pacienți, n.r.) aveau boli cu transmitere sexuală, alte boli HIV (declanșate pe fondul infectării cu acest virus, n.r.) sau aveau în antecedente sifilis, gonoree, alte boli cu transmitere sexuală.

ADVERTISEMENT

Asta ne arată, de fapt, că acești oameni au un comportament la risc.

Adică au parteneri sexuali pe care, de fapt, nu îi cunosc sau sunt întâmplători şi așa mai departe.

Lucrul aceste crește riscul de infectare (…) Acesta este adevărul”, a spus ministrul, duminică, într-o emisiune televizată.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății: ”Prezervativul oferă o protecție destul de mică”

Alexandru Rafila a confirmat că toate cele 14 cazuri sunt ale unor bărbați și spune că folosirea prezervativului oferă o protecție mult mai mică decât pentru alte boli cu transmitere sexuală.

Ministrul este de părere că pentru a preveni infectarea trebuie evitat acest tip de comportament pe care el îl numește ”la risc”.

ADVERTISEMENT

“Sunt 14 bărbați. Aceasta nu este o chestiune legată de sex, ci mai mult o chestiune legată de comportament, comportamentul la risc.

Este sezonul cald, sunt multe festivaluri, tot felul de petreceri în diverse locuri și lucrul acesta predispune la un comportament la risc.

ADVERTISEMENT

Singura soluție să oprești lucrul acesta este să eviți comportamentul la risc. (…) Ceea ce recomand este evitarea comportamentului la risc.

Sau, dacă avem un comportament la risc, să încerc cealaltă variantă.

Cu precizarea că la această boală, spre deosebire de alte boli cu transmitere sexuală, protecția oferită de prezervativ este mult mai mică”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Marea Britanie are cele mai multe cazuri de variola maimuței

La nivel mondial au fost raportate, până duminică, 8.238 de cazuri de infectări cu variola maimuței, în 57 de state. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Marea Britanie (1.552), Germania (1490) și Spania (1256).

Variola maimuței este o infecție virală, provocată de un virus care aparține familiei poxovirusurilor, ce se pot transmite direct sau indirect de la animal la om. Deși virusul este foarte rezistent, acesta nu este considerat extrem de contagios.

Variola maimuței are o perioadă de incubație de 6-13 zile și se manifestă prin erupții cutanate veziculoase care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni, febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți, durere de spate, dureri musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Primul caz de infectare cu variola maimuței la om a fost reportat în anul 1970, în Republica Democrată Congo.

ADVERTISEMENT