Sport

De ce trage tare CFR Cluj pentru o calificare în grupele Europa League! Campioana vrea să profite de schimbarea produsă de UEFA

CFR Cluj vrea să obţină calificarea în grupele Europa League, ceea ce ar aduce un mare avantaj în lupta pentru un loc în primăvara europeană.
10.08.2021 | 16:00
De ce trage tare CFR Cluj pentru o calificare in grupele Europa League Campioana vrea sa profite de schimbarea produsa de UEFA
ADVERTISEMENT

CFR Cluj a rămas singura reprezentantă a României în cupele europene, iar campioana se duelează cu Young Boys Berna în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. Clujenii şi-au asigurat deja un loc în grupele Conference League, însă obiectivul este calificarea în grupele Europa League. În manşa tur, formaţia din Gruia a terminat la egalitate cu elveţienii, scor 1-1. Meciul retur este programat marţi, de la ora 21:30, la Berna.

Dacă va trece de Young Boys Berna, CFR Cluj îşi va asigura matematic calificarea în grupele Europa League, astfel că Marius Şumudică va îndeplini obiectivul impus de conducătorii clubului. În plus, clujenii se vor duela cu Slavia Praga sau cu Ferencvaros pentru jackpot-ul sezonului, calificarea în grupele Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

De ce este importantă pentru CFR Cluj calificarea în grupele Europa League

Diferenţa financiară între Conference League şi Europa League este una mică, însă a doua competiţie continentală oferă şanse mai mari la o calificare în primăvara europeană. Astfel, câştigătoarele grupelor din Europa League merg direct în optimi, în timp ce echipele de pe locurile 2 vor juca baraj cu cele de pe locurile 3 din grupele Champions League pentru un loc în optimi.

Mai mult decât atât, echipele de pe locurile 3 din grupele Europa League vor juca un baraj cu cele de pe locurile 2 din grupele Conference League, miza fiind calificarea în optimile de finală ale celei de-a treia competiţii continentale. Schimbarea formatului din Europa League a intrat în vigoare din actualul sezon, după ce UEFA a înfiinţat Conference League.

ADVERTISEMENT

Practic, trei dintre cele patru locuri din grupele Europa League oferă şansa unei calificări în primăvara europeană. Meciurile de baraj pentru un loc în optimile de finală sunt programate să se dispute pe 17 şi 24 februarie 2022, în timp ce partidele din optimi se vor juca pe 10 şi 17 martie 2022.

Schemele de calificare din grupele Ligii Campionilor, Europa League şi Conference League

Liga Campionilor

  • locurile 1 şi 2 merg în optimile de finală ale Ligii Campionilor
  • locul 3 duce în barajul pentru calificarea în optimile de finală ale Europa League
ADVERTISEMENT

Europa League

  • locul 1 merge în optimile de finală ale Europa League
  • locul 2 merge în barajul pentru calificarea în optimile de finală ale Europa League
  • locul 3 merge în barajul pentru calificarea în optimile de finală ale Conference League

Conference League

  • locul 1 merge în optimile de finală ale Conference League
  • locul 2 merge în barajul pentru calificarea în optimile de finală ale Conference League
ADVERTISEMENT

CFR Cluj, în urna a 4-a dacă ajunge în grupele Champions League sau Europa League

CFR Cluj a pornit sezonul european cu 16,500 puncte, însă coeficientul UEFA nu o va ajuta prea mult în grupele Champions League sau Europa League. Campioana României ar urma să fie în urna a 4-a în ambele competiţii, astfel că ar urma să aibă parte de adversari foarte dificili.

Dacă va ajunge în grupele Ligii Campionilor, unde deja se cunosc 26 dintre cele 32 de echipe calificate, CFR Cluj ar putea avea o grupă de foc formată din Manchester City (urna 1), PSG (urna 2) şi Ajax (urna 3).

În grupele Conference League, la prima vedere, CFR Cluj ar urma să fie tot în urna a 4-a, însă poate urca în urna a 3-a dacă vor exista câteva surprize în meciurile din turul 3 preliminar şi din play-off.

Un loc în play-off-ul Ligii Campionilor aduce un bonus important pentru CFR Cluj

Calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor i-ar aduce lui CFR Cluj mai multe avantaje. Din punct de vedere sportiv, campioana României ar fi calificată matematic în grupele Europa League şi s-ar duela cu Slavia Praga sau cu Ferencvaros pentru un loc în aceeaşi fază din Champions League.

Financiar, CFR Cluj ar avea un mare câştig. Dacă va fi eliminată în play-off, trupa din Gruia şi-ar asigura un cec în valoare de 5.000.000 de euro, la care s-ar mai adăuga 3.630.000 de euro, banii oferiţi pentru calificarea în grupele Europa League. Pe lângă această sumă, în conturi ar mai intra şi banii oferiţi pentru locul ocupat în clasamentul coeficienţilor UEFA pentru ultimii 10 ani. Vorbim de un plus financiar de peste 9.000.000 de euro.

Calificarea în grupele Ligii Campionilor este echivalentă cu un adevărat tun financiar. CFR Cluj ar urma să încaseze 15.640.000 de euro, la care se mai adaugă cel puţin 1.120.000 de euro, bani din clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii 10 ani.

ADVERTISEMENT