News

De ce transpiră, de fapt, geamurile termopan pe interior. Metoda prin care nu vei mai avea niciodată probleme

Motivul pentru care geamurile termopan transpiră are o explicație. Iată cum nu vei mai avea probleme cu umezeala.
23.11.2024 | 18:03
De ce transpira de fapt geamurile termopan pe interior Metoda prin care nu vei mai avea niciodata probleme
Termopanele transpiră din cauza umezelii din casă / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

Marea majoritate a oamenilor au instalate geamuri termopan, utile pentru izolarea casei de zgomote, vânt sau poluare. Dar atunci când apare transpirația acestor tipuri de geamuri, proprietarii se gândesc că ceva este în neregulă și nu identifică soluția eficientă față de acest fenomen.

Cum se formează „transpirația”

Cu toții ne întrebăm, mai ales în anotimpurile în care temperaturile sunt mai scăzute, de ce pe geamurile noastre se adună picături de apă. Explicația este simplă: în contextul diferențelor de temperatură din exterior și din interior, apare condensul. Acest fenomen, natural de altfel, nu este benefic, astfel că cei cărora li se întâmplă să observe că geamurile au transpirat trebuie să găsească soluții rapid.

ADVERTISEMENT

Condensul este periculos nu doar pentru sănătatea celor care trăiesc în mediul cu aer umed, ci și pentru materialele din care termopanele sunt realizate. Ramele și garniturile geamurilor se pot strica dacă sunt expuse timp îndelungat la apă. Condensul este, deci, primul semn al faptului că în locuința noastră este un nivel ridicat de umiditate, ba chiar poate indica o ventilație deficitară sau o altă sursă de umezeală.

Atunci când aerul din interior este deja încărcat cu vapori de apă, iar temperatura din locuință este mai mare, vaporii aflați în stare gazoasă se transformă în lichid care se depune pe suprafețe reci, cum ar fi geamuri, pereți și uși.

ADVERTISEMENT

Cum să eviți condensul din casa ta

Deși temperaturile de afară sunt mici iarna, iar în interior ne dorim un aer cald, este necesar ca, din când în când, să deschidem geamurile și să aerisim încăperile. Aceasta este cea mai simplă metodă de a preveni condensul și, implicit, transpirația geamurilor termopan. Cel mai eficient mod de aerisire este deschiderea simultană a două geamuri, timp de 10 minute, de 2-3 sau chiar 4 ori pe zi, în funcție de cât de umed este aerul din casa ta.

Un spațiu important care ar trebui să îl aerisim contant este baia. Aici știm prea bine că nu există mereu ferestre, însă în lipsa lor este necesară deschiderea ușii, mai ales în contextul unui nivel de umiditate chiar mai ridicat decât în orice altă încăpere, mai ales în urma unui duș fierbinte.

ADVERTISEMENT

Chiar și perdelele groase poziționate în fața geamurilor sau plantele de apartament pot fi surse importante de condens, astfel că trebuie luate în seamă toată metodele de reducere a nivelului de umiditate.

O altă metodă bună de reducere a numărului de vapori este acoperirea recipientelor în timpul gătirii. Deschide și geamurile sau pornește hota și nu te vei mai confrunta cu condensul în bucătărie. Când speli rufe, evită pe cât posibil uscarea lor în interior.  Dacă nu ai balcon, aerisește foarte bine camera unde se află hainele ude. Utilizarea unui dezumidificator este o altă soluție eficientă pentru reducerea nivelului de umiditate în interior.

ADVERTISEMENT

Cum să ne păzim termopanele de umiditate

Geamul termopan este un ansamblu format din două foi de sticlă, unite la margini printr-o baghetă specială și prin utilizarea unor membrane cauciucate care asigură sigilarea. Acest sistem formează un spațiu etanș între cele două straturi de sticlă, conferindu-i proprietăți de izolare termică, fără a compromite transparența geamului, potrivit Everest.co.uk.

Transpirația geamurilor apare atunci când izolarea termică este deficitară sau dacă locuința nu este aerisită corespunzător. Condensul se poate forma atât pe interiorul, cât și pe exteriorul geamului și, uneori, chiar și între cele două foi de sticlă ale geamului.

Cel mai bun mod de a scăpa de condensul format pe geamul interior al unei ferestre este stimularea eficientă a circulației aerului. Asta va reduce umiditatea și va ajuta la eliminarea vaporilor de apă din încăpere. Dacă în casă se menține o temperatură optimă, și suprafețele reci vor fi mai puține, iar condensul nu va avea cum și unde să se așeze.

În cazul în care apare condens între foile de sticlă ale geamului, asta indică faptul că garnitura din jurul acestora a început să se degradeze ori a apărut o fisură în geam. Sunt cazuri în care chiar și ramele de PVC ale termopanelor se fisurează și permit umezelii să pătrundă.

Condensul cauzat de umiditatea crescută poate provoca probleme mai grave, precum apariția igrasiei, dezvoltarea mucegaiului, precum și degradarea mobilierului, a pereților și a pardoselilor. Mai mult decât atât, pe lângă posibilele costuri financiare, umiditatea excesivă poate duce la apariția afecțiunilor respiratorii sau de plămâni.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Video. Un nevăzător, discurs cutremurător despre haosul de la alegerile din România
Video. Un nevăzător, discurs cutremurător despre haosul de la alegerile din România
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală!...
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală! Cine este concurentul care va pleca acasă cu marele trofeu?
Ce spune un doctor în istorie despre anularea alegerilor și propaganda rusă în...
Ce spune un doctor în istorie despre anularea alegerilor și propaganda rusă în România. ”Călin Georgescu nu mai are șanse să se înscrie în cursa electorală”
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce...
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce a devenit patronul de la FCSB mai maleabil cu angajații săi
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui...
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui arestați judecătorii Curții Constituționale”
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se...
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se află în spatele circului din online
De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale
De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir:...
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir: „Va face curățenie!”
Mari împăcări pentru aceste zodii. Revin în familie de Crăciun
Mari împăcări pentru aceste zodii. Revin în familie de Crăciun
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă dublă...
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Numele lui Călin GEORGESCU, IMPLICAT DIRECT! MASCAȚII i-au RIDICAT după AMENINȚĂRILE cu MOARTEA!!
Numele lui Călin GEORGESCU, IMPLICAT DIRECT! MASCAȚII i-au RIDICAT după AMENINȚĂRILE cu MOARTEA!!
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu au fugit din țară după...
Influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu au fugit din țară după anularea alegerilor. „Te pup bă, vezi ce faci!”
Cel mai rapid animal de pe Pământ trăieşte şi în România. Se poate...
Cel mai rapid animal de pe Pământ trăieşte şi în România. Se poate deplasa cu viteze de peste 300km/h