News

De ce trebuie să avem salcie, de Florii! Ce înseamnă această tradiție: simbolistică și origini

20.04.2019 | 15:05
De ce trebuie sa avem salcie de Florii Ce inseamna aceasta traditie simbolistica si origini
În Duminica Floriilor, credincioșii aduc în biserică această salcie

Creștinii ortodocși celebrează duminica asta Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vestește venirea Paștelui. Potrivit datinilor străvechi, această zi marchează momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de credincioși cu frunze de palmier.

Tot ce trebuie să știi despre Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. A fost menționată pentru prima dată în secolul al IV-lea și marchează momentul intrării mântuitorului în  Ierusalim. De altfel, acest oraș este și locul în care Duminica Floriilor s-a celebrat pentru prima dată, fiind preluată ulterior de întreaga lume creștină.

În această zi, credincioșii aduc în biserici ramuri de salcie, pentru a fi sfințite. Este vorba despre un obicei străvechi, care datează încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că toți cei care intră în casă cu ramuri de salcie sunt feriți de rău și boli. De asemenea, se obișnuiește ca ramurile și florile luate de la biserică în această zi plină de semnificații aparte, trebuie păstrate la icoană și aprinse atunci când tună si fulgeră. Tradiția străbună ne spune că acestea protejează casa.

Ce simbolizează salcia adusă de credincioși în Duminica Floriilor
Ce simbolizează salcia adusă de credincioși în Duminica Floriilor

Salcia este simbolul fecioriei

Potrivit calendarului creștin ortodox, de Thesmophoria,  sarbătoare legată de cultul lui Demeter și Core, femeile își făceau un pat din ramuri de salcie, pe care obișnuiau să stea în tot timpul sărbătorii. Salcia fiind considerată un copac ce-și distruge rodul ( își leapădă florile înainte ca rodul să se lege), actul pe care îl săvârșeau femeile în acea zi putea fi tradus ca o dăruire spre o viață de castitate.

Au existat însă și alte opinii în legătură cu această tradiție. Unele persoane  au văzut în șederea femeilor pe acel pat o promovare a fertilității, de vreme ce patul era așezat pe pământ, iar pământul era simbolul sacru al zeițelor mame.

Tags: