News

De ce trebuie să dormi mereu cu ușa dormitorului închisă. Gestul e banal, dar îți poate salva viața

De ce nu trebuie niciodată să dormi cu ușa dormitorului deschisă. Greșeala pe care o fac mulți și se expun la un risc ce poate fi fatal
24.02.2024 | 18:26
De ce trebuie sa dormi mereu cu usa dormitorului inchisa Gestul e banal dar iti poate salva viata
Potrivit unui studiu american, ușa dormitorului închisă poate face diferența între viață și moarte / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Din diverse motive, multe persoane se culcă lăsând ușa dormitorului deschisă. Unii cred, în mod eronat, că lăsând o ușă deschisă ar fi mai sigur, deoarece speră că vor putea ieși mai repede în caz de urgență.

Închisă sau deschisă?

Unele studii au arătat că persoanele care dorm cu ușa dormitorului deschisă dorm mai bine decât cele care se culcă în spatele unei uși închise. Valabil mai ales în cazul unor camere mici, unde dioxidul de carbon expirat se poate acumula mai repede.

ADVERTISEMENT

Dar, dacă toată lumea s-ar gândi să închidă ușile diferitelor camere din casă înainte de a merge la culcare, acest lucru ar putea „salva vieți”. Acesta este mesajul unei campanii de prevenire lansate în 2019 de UL FSRI (Fire Safety Research Institute), un institut de cercetare american specializat în siguranța pompierilor.

Explicația? În caz de incendiu, „o ușă închisă poate constitui o barieră eficientă împotriva monoxidului de carbon, a fumului și a flăcărilor”, rezumă UL FSRI.

ADVERTISEMENT

Potrivit institutului de cercetare, închiderea ușilor înainte de a merge la culcare este „mai importantă ca niciodată”. UL FSRI a constatat că, în cazul unui incendiu, flăcările se răspândesc acum mai repede prin case decât în trecut.

Timp de salvare redus în locuințele moderne

În zilele noastre, atunci când izbucnește un incendiu, o persoană are la dispoziție în medie 3 minute pentru a ieși din casa în flăcări înainte de a fi prea târziu. În urmă cu 40 de ani, acest timp era de 17 minute, potrivit cifrelor Institutului pentru Statele Unite, scrie Ouest-France.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru această situație? Utilizarea plasticului, un material inflamabil, în mobilierul modern sau construirea de spații deschise mari în clădirile noi, explică revista americană Southern Living. Așa că fiecare secundă contează. Prin încetinirea progresului flăcărilor și a gazelor toxice, o ușă închisă vă poate salva timp prețios și viața.

Detectoare de fum și extinctoare lipsă

În plus, în ceea ce privește siguranța la incendiu, detectoarele de fum și extinctoarele sunt două instrumente esențiale care pot face diferența între viață și moarte în caz de incendiu. Din păcate, în multe clădiri de apartamente, aceste măsuri esențiale de siguranță împotriva focului sunt adesea absente sau neglijate, reprezentând o amenințare semnificativă.

ADVERTISEMENT

Absența detectoarelor de fum și a extinctoarelor în clădirile rezidențiale poate avea consecințe dezastruoase. Detectoarele sunt proiectate să detecteze prezența fumului și să emită un sunet puternic pentru a alerta ocupanții cu privire la un potențial incendiu.

În lipsa acestor alarme, este posibil ca rezidenții să nu fie conștienți de existența unui incendiu decât atunci când este prea târziu, ceea ce le întârzie evacuarea sau chiar îi blochează în interiorul clădirii. În mod similar, stingătoarele sunt esențiale pentru a stinge incendiile mici înainte ca acestea să se transforme în focuri incontrolabile.

Fără acces la extinctoare, locatarii rămân neajutorați în fața unui incendiu, neputând lua măsuri imediate pentru a-l stăpâni sau stinge.

Doar 29% din americani dorm cu ușa dormitorului închisă

Este un gest pe cât de simplu, pe atât de neînțeles, dar și înconjurat de concepții greșite, pentru că pare contra-intuitiv: mulți oameni cred în mod greșit că lăsând o ușă deschisă ar fi mai sigur, deoarece cred că le-ar permite să iasă mai repede în caz de urgență.

Potrivit unui sondaj realizat în Statele Unite de UL FSRI, doar 29% dintre cei chestionați au declarat că dorm întotdeauna cu ușa dormitorului închisă.

ADVERTISEMENT