News

De ce trebuie să ne vaccinăm cu doza 3 de vaccin și când va fi atins vârful valului 4. Anunțul oficialilor din Sănătate

De ce trebuie să ne vaccinăm cu doza 3 de vaccin și când va fi atins vârful valului 4? Iată două întrebări la care oficialii din Sănătate au venit cu cele mai noi răspunsuri.
29.09.2021 | 08:56
De ce trebuie sa ne vaccinam cu doza 3 de vaccin si cand va fi atins varful valului 4 Anuntul oficialilor din Sanatate
ADVERTISEMENT

Marți, 28 septembrie, România a intrat într-o nouă etapă a campaniei de imunizare anti-Covid, odată cu startul vaccinării cu a 3-a doză.

Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare, iar dovadă a acestui aspect stau cifrele: peste 20.000 de oameni au primit deja acest ”booster”.

ADVERTISEMENT

Oficialii din Sănătate, prin vocea secretarului de stat din minister, Andrei Baciu, au explicat de ce este importantă această doză 3 de ser contra Covid-19.

Care sunt beneficiile dozei 3 de vaccin anti-Covid. Anunțul oficialilor din Sănătate

Încă de luni, Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţa că a început programarea în platformă pentru doza a 3-a de vaccin. Persoanele Trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă două doze de vaccin administrate, iar de la a doua doză să fi trecut 180 de zile (adică circa 6 luni).

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat de ce este benefică doza 3 a vaccinului anti-Covid.

Pe lângă cei care sunt în categoriile de risc sau cei care lucrează în domenii în care intră în contact direct cu foarte mulţi oameni, românii trebuie să se imunizeze pentru că această doză adițională ”îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi oferă o mai mare protecţie dacă vor contacta din nou boala”.

ADVERTISEMENT

”De ce facem doza 3? Această doză, de rapel, îmbunătățește răspunsul imun. O dată cu trecerea celor 6 luni nivelul de anticorpi începe să scadă, aşa că doza 3 îmbunătățește şi reîmprospătează răspunsul imun.

În primul rând ne protejează de infectare. Vaccinarea îţi oferă o protecţie de a face o formă gravă de boală. Persoanele care sunt vaccinate se pot reface în decurs de 5,5 zile. Persoanele care au deja 6 luni de la vaccinare cu Pfizer şi Moderna sunt în jur de 1,4 milioane de oameni. Peste 15 zile se vor împlini 6 luni şi pentru cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca şi îşi vor face doza 3 cu Pfizer sau Moderna nu sunt expuşi niciunui risc. Reacţiile adverse scad ca nivel de raportare”, a spus Baciu, conform ObservatorNews.

Când vom asista la vârful valului 4 în România

Țara noastră a raportat, marți, peste 11.000 de infecții cu Covid-19, însă vârful valului 4 este departe de a fi atins. Același Andrei Baciu spune că în octombrie am putea avea și 15.000 – 17.000 de infectări la 24 de ore.

”Întotdeauna luna septembrie este cea care vine cu cele mai multe cazuri. Oamenii se întorc din concedii, încep şcolile, vremea se răceşte, toate aceste lucruri cresc semnificativ interacţiunea între oameni. Din acest punct de vedere este foarte dificil să vii cu o predicţie. Aş spune undeva la 15.000 de cazuri, cu vârfuri de 17.000 în a doua parte a lunii octombrie”.

În ceea ce privește pregătirea acestui val de îmbolnăviri, oficialul spune că autoritățile au în vedere activarea unui număr de 2.000 de paturi de Terapie Intensivă.

”Există un plan pentru a face faţă acestui val patru. Cert este că va fi cel mai intens. Presupune activarea unui număr de 1.600 de paturi la ATI. Domnul prim-ministru a ridicat acest număr la 2.000 de paturi. În ultimele două săptămâni au fost activate 6-700 de paturi. Limitarea reală e resursa umană pentru că avem un număr limitat de medici la Terapie Intensivă. Ei nu doar că sunt solicitaţi acum, ei deja sunt în luptă de aproape doi ani”, a mai precizat Andrei Baciu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Circulația de pe Transfăgărășan și Transalpina, deschisă și iarna
Circulația de pe Transfăgărășan și Transalpina, deschisă și iarna
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română