Marți, 28 septembrie, România a intrat într-o nouă etapă a campaniei de imunizare anti-Covid, odată cu startul vaccinării cu a 3-a doză.
Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare, iar dovadă a acestui aspect stau cifrele: peste 20.000 de oameni au primit deja acest ”booster”.
Oficialii din Sănătate, prin vocea secretarului de stat din minister, Andrei Baciu, au explicat de ce este importantă această doză 3 de ser contra Covid-19.
Încă de luni, Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţa că a început programarea în platformă pentru doza a 3-a de vaccin. Persoanele Trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă două doze de vaccin administrate, iar de la a doua doză să fi trecut 180 de zile (adică circa 6 luni).
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat de ce este benefică doza 3 a vaccinului anti-Covid.
Pe lângă cei care sunt în categoriile de risc sau cei care lucrează în domenii în care intră în contact direct cu foarte mulţi oameni, românii trebuie să se imunizeze pentru că această doză adițională ”îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi oferă o mai mare protecţie dacă vor contacta din nou boala”.
”De ce facem doza 3? Această doză, de rapel, îmbunătățește răspunsul imun. O dată cu trecerea celor 6 luni nivelul de anticorpi începe să scadă, aşa că doza 3 îmbunătățește şi reîmprospătează răspunsul imun.
În primul rând ne protejează de infectare. Vaccinarea îţi oferă o protecţie de a face o formă gravă de boală. Persoanele care sunt vaccinate se pot reface în decurs de 5,5 zile. Persoanele care au deja 6 luni de la vaccinare cu Pfizer şi Moderna sunt în jur de 1,4 milioane de oameni. Peste 15 zile se vor împlini 6 luni şi pentru cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca.
Cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca şi îşi vor face doza 3 cu Pfizer sau Moderna nu sunt expuşi niciunui risc. Reacţiile adverse scad ca nivel de raportare”, a spus Baciu, conform ObservatorNews.
Țara noastră a raportat, marți, peste 11.000 de infecții cu Covid-19, însă vârful valului 4 este departe de a fi atins. Același Andrei Baciu spune că în octombrie am putea avea și 15.000 – 17.000 de infectări la 24 de ore.
”Întotdeauna luna septembrie este cea care vine cu cele mai multe cazuri. Oamenii se întorc din concedii, încep şcolile, vremea se răceşte, toate aceste lucruri cresc semnificativ interacţiunea între oameni. Din acest punct de vedere este foarte dificil să vii cu o predicţie. Aş spune undeva la 15.000 de cazuri, cu vârfuri de 17.000 în a doua parte a lunii octombrie”.
În ceea ce privește pregătirea acestui val de îmbolnăviri, oficialul spune că autoritățile au în vedere activarea unui număr de 2.000 de paturi de Terapie Intensivă.
”Există un plan pentru a face faţă acestui val patru. Cert este că va fi cel mai intens. Presupune activarea unui număr de 1.600 de paturi la ATI. Domnul prim-ministru a ridicat acest număr la 2.000 de paturi. În ultimele două săptămâni au fost activate 6-700 de paturi. Limitarea reală e resursa umană pentru că avem un număr limitat de medici la Terapie Intensivă. Ei nu doar că sunt solicitaţi acum, ei deja sunt în luptă de aproape doi ani”, a mai precizat Andrei Baciu pentru sursa citată.