Life

De ce trebuie să speli vasele murdare imediat. Ce se întâmplă dacă le lași în chiuvetă mai mult de 2 ore

De ce nu e bine să lași vasele nespălate mai mult de 2 ore. Care sunt bacteriile periculoase ce se pot dezvolta în chiuveta ta.
07.12.2024 | 17:06
De ce trebuie sa speli vasele murdare imediat Ce se intampla daca le lasi in chiuveta mai mult de 2 ore
De ce trebuie să speli vasele murdare imediat. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Cu toții am fost tentați, măcar o dată, să lăsăm vasele murdare în chiuvetă și să ne întoarcem mai târziu să le spălăm. Din păcate, acest obicei nu este tocmai sigur pentru sănătatea noastră.

Ce se întâmplă dacă lași vasele murdare în chiuvetă mai mult de 2 ore

Chiar dacă nu avem dispoziția necesară, ar trebui să spălăm vasele cât mai repede după ce am terminat de mâncat. Specialiștii avertizează că, în doar două ore, bacteriile periculoase încep să se înmulțească pe vasele murdare. Astfel, chiuveta se poate transforma într-un adevărat focar de infecție.

ADVERTISEMENT

Conform unui studiu publicat în Journal of Food Protection, după doar două ore, vasele nespălate devin un teren fertil pentru dezvoltarea unor bacterii periculoase precum Salmonella, E.coli și Listeria, ne informează dcmedical.ro. Aceste bacterii se înmulțesc foarte rapid, mai ales dacă pe vase au rămas resturi de mâncare bogate în proteine sau carbohidrați.

La temperatura obișnuită a camerei, bacteriile găsesc condițiile ideale pentru a se înmulți. În plus, vasele umede sau cele în care stagnează apă creează mediul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit că în doar 4-6 ore, numărul bacteriilor poate ajunge la o concentrație periculoasă. Dacă folosim apoi aceste vase fără să le spălăm bine, riscăm să ne îmbolnăvim.

De fapt, pe măsură ce timpul trece, bacteriile formează un strat subțire și rezistent numit biofilm. Acest strat este atât de persistent încât se îndepărtează greu chiar și cu detergenți puternici. Unele bacterii pot forma o rezistență la produsele de curățare.

ADVERTISEMENT

Simptomele unei toxiinfecții alimentare pot include greață, vărsături, diaree și crampe abdominale. În cazul infecțiilor severe, precum cele cu bacteria Listeria, cei mai vulnerabili sunt copii, femeile însărcinate și vârstnicii.

Mai mult, resturile de mâncare atrag și diverse insecte precum gândacii și muștele. Acestea sunt purtătoare de agenți patogeni și pot contamina întreaga bucătărie.

ADVERTISEMENT

Este important să folosim detergenți antibacterieni și să dezinfectăm regulat chiuveta, mai ales dacă avem tendința să lăsăm vasele nespălate.

Totuși, cea mai bună soluție este să spălăm vasele imediat după ce le folosim. Dacă acest lucru nu este posibil, măcar să îndepărtăm resturile de mâncare și să le clătim bine, reducând astfel riscul de contaminare.

ADVERTISEMENT