News

De ce trebuie să te stropești cu Apă Sfințită în dimineața Sfântului Ioan

06.01.2021 | 15:05
De ce trebuie sa te stropesti cu Apa Sfintita in dimineata Sfantului Ioan
ADVERTISEMENT

Ziua Sfântului Ioan vine cu multe tradiții și obiceiuri printre care și stropitul dimineața cu Apă Sfințită. Șapte ianuarie este ziua care încheie perioada Sărbătorilor de iarnă începute de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă la acesta pentru a naște copii sănătoși.

ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției, în 7 ianuarie nu se bea vin roșu, pentru că acest gest amintește de martiriul Sfântului Ioan. Aceasta este o zi de bucurie, iar cine nu este fericit de Sfântul Ioan va fi trist tot timpul anului.

În dimineața Sfântului Ioan se stropește cu Apă Sfințită. Care este motivul?

Sunt multe povești frumoase și obiceiuri în care cred românii. În anumite regiuni se spune că cei care sărbătoresc această zi o fac ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție este “Iordănitul femeilor”, un fel de petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă. Fiecare aduce alimente și băutură. Ele petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”. De fapt, la origine iordănitul femeilor avea un ritual strict în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere care erau duse la râu și stropite. Apoi se organiza o masă comună.

Se mai zice că după Sfântul Ioan se botează gerul și din acel moment vremea începe să se încălzească.

ADVERTISEMENT

În această zi de 7 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezatorul, numit “Înaintemergătorul Domnului” pentru ca a anunțat venirea lui Hristos.

Ce este  ”Iordăneala” din ziua Sfântului Ioan?

Un alt obicei întâlnit este “Iordăneala”. Tinerii care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ioan la biserică. După terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe acei tineri cu bani. Suma strânsă e folosită seara pentru un chef mare.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea de Sfântul Ioan mai este cunoscută și sub numele de “Sânt Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Udatul Ionilor, tradiție din Transilvania și Bucovina

În Bucovina, la porțile tuturor celor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceștia dau o petrecere cu lăutari.

În schimb, în Transilvania cei care poartă acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezați sau purificați.

De ce trebuie să te stropești cu Apă Sfințiță în dimineața Sfântului Ioan?

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu Apă Sfințită (aghiasmă) pentru a fi ferit de boli în decursul anului.

Putem stropi casa, curtea şi grădina, vitele şi chiar ogoarele şi livezile noastre, pentru a le feri de rele. Aghiasmă este un cuvânt grecesc (aghiasmos) şi înseamnă sfinţire. La noi, prin acest cuvânt se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

O altă tradiție interesantă sărbătorită în ziua Sfântului Ioan este cea a Vergelului, cunoscută și ca ”spargerea Crăciunului”.

În multe sate din Maramureș se ține acest obicei. Fetele de măritat pregătesc coșuri cu băutură și mâncare. Feciorii merg și iau fetele de acasă și le duc în curtea unde se ține Vergelul. Începe o horă unde intră fetele ce se vor mărita în acest an.

Petrecerea se termină cu un ospăț prin care se închide perioada sărbătorilor începută cu o lună în urmă pe 6 decembrie.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie) și tăierea capului (29 august).

ADVERTISEMENT