Cu siguranță, ai observat că unele ouă au câte două gălbenușuri atunci când le spargi, dar de ce se întâmplă asta? Motivul pentru care apare fenomenul a fost elucidat de oamenii de știință. Toată lumea trebuie să știe asta.
Ouăle au foarte mult colesterol și sunt ideale pentru funcționarea normală a organismului. Uneori, acestea au două gălbenușuri, însă puține persoane știu care este motivul pentru care acestea apar. Cercetătorii au venit cu o explicație.
În fermele în care găinile care face ouă sunt stimulate cu diverse substanțe hrănitoare și hormoni tind să apară ouă cu două gălbenușuri. Păsările tinere și cele aflate în faza maximă de producție pot produce câte două ovocite la distanță scurtă de timp, de câteva ore.
În felul acesta organismul lor formează coaja de calciu în jurul celor două ovocite. Așadar, apar ouăle cu gălbenuș dublu. Acest fenomen poate apărea și la găinile din gospodărie, chiar dacă nu primesc stimulenți, în special când trec prin schimbări hormonale puternice, cum ar fi primăvara.
Specialiștii susțin că acestea sunt mai nutritive decât cele cu un gălbenuș. De asemenea, conțin de două ori mai multe minerale și proteine, dar și de două ori mai multă vitamine din gama B, vitamina A, D, E și K. În plus, au de două ori mai mult colesterol.
Ar fi vorba de aproximativ 400 mg de colesterol, susțin oamenii de știință. Totodată, ouăle cu două gălbenușuri sunt mult mai hrănitoare. Nutriționiștii le transmit celor care consumă acest aliment să nu se sperie de cantitatea dublă de colesterol.
Colesterolul care se găsește în gălbenușuri este un colesterol bun. Doctorii arată că este asimilat de organism destul de repede și în plus, nu se depune pe artere, așa cum se întâmplă cu grăsimile din carnea de vită, oaie sau porc.
Oul cu două gălbenușuri este numai bun de consumat. Se găsește rar, motiv pentru care oamenii au început să se gândească la lucruri mai puțin plăcute. Au apărut multe superstiții legat de acest aliment despre care odinioară se credea că este un fenomen straniu.
Femeile însărcinate erau sfătuite să nu le consume ca să nu aibă gemeni, care ar fi dus automat la o naștere grea și chinuitoare. Pe de altă parte, unele persoane din România spuneau că oul cu două gălbenușuri reprezintă un semn de bogăție.
Se credea că aduce prosperitate în gospodăria cu găini, care erau fertile și harnice. În schimb, erau foarte mulți oameni care se temeau de acest produs atunci când prezenta mici cheaguri de sânge. Spuneau că prevestește moartea în casele cu frați mulți.