News

De ce unele persoane se îmbolnăvesc grav de coronavirus, iar altele au forme ușoare. Explicațiile medicilor, pe înțelesul tuturor

25.04.2020 | 23:53
De ce unele persoane se imbolnavesc grav de coronavirus iar altele au forme usoare Explicatiile medicilor pe intelesul tuturor
ADVERTISEMENT

Profesorul Mihai Craiu, medic primar pediatru, explică de ce unele persoane se îmbolnăvesc grav de coronavirus iar altele au forme ușoare, susținând că numărul de infecții este mai mare decât cel declarat oficial.

De ce doar unele persoane se îmbolnăvesc grav de coronavirus

Medicul Mihai Craiu este de părere că numărul de  infecții COVID-19 este mai mare decât cel raportat oficial și a explicat de ce unele persoane se îmbolnăvesc grav de coronavirus, în timp ce altele au doar forme ușoare.

ADVERTISEMENT

Profesorul compară lupta cu infecţia COVID-19 cu un concurs de sărituri în apă, folosind un limbaj pe înțelesul tuturor. „Dacă sari în apă (deci pe „moale”) şi ştii ce faci (ai un sistem imun bun, fără comorbidităţi) vei avea succes.”

Medicul explică, pe pagina de Facebook “Spitalul Virtual pentru Copii”, și de ce unele persoane se îmbolnăvesc foarte grav de COVID-19, iar altele au forme uşoare de boală.

ADVERTISEMENT

„Este din ce in ce mai clar că gradul de extindere al bolii COVID-19 în populaţie este mult mai mare decât rata de pacienţi testaţi pozitiv. Studii din SUA arată că infecţia SARS-CoV-2 a afectat o proporţie mult mai mare de persoane decât cea raportată oficial.

Specialistul vorbește pe înțelesul tuturor

Este din ce in ce mai clar că gradul de extindere al bolii COVID-19 în populație este mult mai mare decât rata de…

Posted by Spitalul Virtual pentru Copii on Saturday, April 25, 2020

Într-o zonă din Los Angeles a fost dovedită o rată de infecţie de 28-55 ori mai mare decât cea raportată . În New York studiile, cu dozare de anticorpi, arată ca 21.2% din locuitori au fost infectaţi, chiar dacă nu au avut semne semnificative de boală. Contează prin urmare DOUĂ aspecte. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe ce ştie şi ce poate să facă rău noul coronavirus… Contează si cum răspunde corpul nostru la acest concurs de … sărituri de la înălţime”, spune medicul, pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.

ADVERTISEMENT

Specialistul în medicină pediatrică merge mai departe cu explicația și spune că infecția COVID-19 îi afectează diferit pe pacienți, în funcție de sistemul lor imunitar și de alte afecțiuni.

“COVID-19 este exact ca un concurs de sărituri. Dacă sari în apă (deci pe “moale”) si ştii ce faci (ai un sistem imun bun, fără comorbidităţi) vei avea succes. Ca tânărul din stânga imaginii. Dacă ai comorbidităti (obezitate, diabet, hipertensiune, boli maligne) sau orice defect imun încă inaparent, dacă eşti fragil ca Humpty Dumpty, o să “te spargi” chiar dacă ai sărit doar de pe gard, de la înăltime mică.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând contează si CÂŢI oameni sar în apă, în acelaşi timp… Imaginaţi-vă că sar toţi cei din poza din stânga, in apă, in acelasi timp. Evident că salvamarii nu vor face faţă. Se vor ineca şi unii care nu au … comorbidităţi.”, a mai explicat medicul.

Profesorul Mihai Craiu ne transmite și o lecție pe care trebuie să o reținem dacă vrem să stăm departe de noul coronavirus.

„MESAJUL DE LUAT ACASĂ – trebuie sa avem grijă de cei fragili dar şi de … salvamari. Incă o vreme, căci totul trece. COMPLETARE NECESARĂ – Cititi stimaţi domni şi doame cu răbdare şi nu mai comentaţi degeaba despre ceva ce NU am afirmat! Nu fac predicţii despre cum va fi în viitor si nu mă substitui autorităţilor.

Am scris FOARTE CLAR că postarea de faţa nu este despre ce face SARS-CoV-2. Si nici despre diagnostic sau tratament. Este doar un argument optimist pentru răbdare! Am scris sa avem răbdare “inca o vreme, căci…trece” a încheiat medicul.

 

ADVERTISEMENT
Tags: