News

De ce unii pacienți cu coronavirus ajung în stare gravă după ce par a-și fi revenit. Descoperirea specialiștilor

09.05.2020 | 08:49
De ce unii pacienti cu coronavirus ajung in stare grava dupa ce par asi fi revenit Descoperirea specialistilor
ADVERTISEMENT

Un studiu recent explică de ce unii pacienți cu coronavirus ajung în stare gravă deși inițial par a-și fi revenit după o primă fază critică.

De ce unii pacienți cu coronavirus ajung în stare gravă după ce par a-și fi revenit

Conform Libertatea, specialiștii au descoperit motivul pentru care o serie de pacienți infectați cu coronavirus ajung în stare gravă, după ce par a fi depășit situația critică.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii cred că rata mare de mortalitate a COVID-19 nu se datorează neapărat acțiunii virusului, ci modului în care sistemul nostru imunitar poate agrava simptomele bolii.

Interacțiunea dintre două mecanisme imunitare poate genera un răspuns “exagerat” în fața patogenului pentru unii pacienți, ce duce la lezarea țesuturilor respiratorii, consideră oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

Problema în cazul virusului SARS-CoV-2 provine din perioada sa lungă de incubație

Prima categorie de procese poartă numele colectiv de imunitate înnăscută și reprezintă prima serie de măsuri aplicate în cazul unei infecții. Imunitatea înnăscută utilizează mai multe tipuri de celule și este menită să fie relativ eficientă contra oricărei posibile amenințări.

Metodele specializate, ce poartă numele de imunitate ”specifică”, ”dobândită” sau ”adaptivă”, sunt mult mai puțin versatile decât prima categorie, dar sunt și mult mai eficiente contra patogenilor pe care îi pot afecta decât imunitatea generală.

ADVERTISEMENT

Dezavantajul acestor metode este că au nevoie de timp pentru a fi generate și implementate în organism. Imunitatea dobândită este mecanismul pe care se bazează vaccinurile. Prin prezentarea unor patogeni în formă inactivă, vaccinurile oferă corpului șansa de a-și produce anticorpii în siguranță, ce pot fi apoi folosiți în caz de nevoie.

Conform studiului, în cazul virusului SARS-CoV-2, problema provine din perioada sa lungă de incubație. COVID-19 se extinde pe întregul sistem respirator, inclusiv adânc în plămâni, și evoluează mult mai lent, cu o perioadă de incubație de până la șase zile.

ADVERTISEMENT

”Prezența mai îndelungată a virusului poate cauza un răspuns imun exagerat”

Modelarea matematică a activității virusului în organism sugerează că SARS-CoV-2 este mult mai greu de eliminat de către răspunsul imun general (pentru că nu își distruge celulele-gazdă o perioadă mai lungă) în faza inițială a infecției, ceea ce determină un răspuns imun specific mult mai agresiv.

”Prezența mai îndelungată a virusului poate cauza un răspuns imun exagerat, o ‘furtună de citokine’, ceea ce poate duce la distrugerea celulelor sănătoase, cauzând leziuni în țesuturi”, a declarat cercetătorul Weiming Yuan.

Autorii studiului adaugă că este posibil ca acest răspuns exagerat să suprime virusul temporar, dar dacă nu îl elimină complet, simptomele pot reapărea: ”Acest dans între sistemul imunitar și virus ar putea explica de ce unii pacienți trec prin două valuri de simptome, și par să se fi vindecat temporar până când simptomele li se agravează substanțial”.

ADVERTISEMENT