ADVERTISEMENT
News

De ce vaccinul anti-Covid este sigur. Precizările unui cercetător român la Universitatea Oxford

Autor: Adrian Ilie | 20.11.2020 | 21:21
De ce vaccinul anti-Covid este sigur. Precizările unui cercetător român la Universitatea Oxford
De ce vaccinurile anti-Covid sunt sigure/ Foto: Hepta

Ștefan Dascălu, doctorand în imunologie la Universitatea Oxford, a afirmat, la B1 TV, că vaccinurile create împotriva COVID-19 sunt sigure deoarece au respectat criteriile standard privind testarea eficienței și siguranței, chiar dacă au fost create într-un timp relativ scurt.

ADVERTISEMENT

Crearea vaccinului a fost posibilă într-un timp mult mai scurtă decât în cazul altor produse similare pentru că au fost alocate resurse umane  și materiale uriașe, însă testarea vaccinurilor s-a făcut după aceleași criterii, această etapă neputând fi grăbită.

Cercetătorul român susține că opoziția față de vaccinare, exprimată inclusiv de cadre medicale, este rezultatul unei lipse de informare, lipsă care ar fi trebuit suplinită de către autorități.

Testarea vaccinului anti-Covid, în condiții standard

În motivele principale pentru refuzul la vaccin indicat de sondaje, siguranța a fost dată ca principal răspuns. Pentru că vaccinul a fost făcut pe repede înainte, se crede că este un  lucru de mântuială. Da, s-a dezvoltat repede, dar singurele etape care nu s-au putut grăbi au fost cele ale testării siguranței și eficacității”, a declarat Ștefan Dascălu.

ADVERTISEMENT

El a avertizat că, pe lângă problemele de logistică, campania de vaccinare riscă să se confrunte cu un obstacol suplimentar, anume refuzul pe scară largă a vaccinării. „Evident că nu ar vrea toată lumea. Nu am numerele actuale, dar sondajele de opinie apărute în presă arată un  număr îngrijorător: unul din 3 români nu l-ar accepta, ceea ce este alarmant și îngrijorător”, crede Dascălu.

În consecință, autoritățile ar trebui să demareze o campanie de informare inteligentă în rândul populației. „Ăsta e un lucru pe care nu  l-am înțeles mult timp. Nu înseamnă, din păcate, doar spoturi publicitare făcute la TV sau un pliant lipit pe un stâlp. O campanie de informare reală ar fi una bazată pe dovezi. Trebuie evaluate grupele de risc de a fi „infectate” cu informațiile greșite, trebuie gândit cum trebuie livrată informația oamenilor”, a spus expertul.

El s-a referit direct la temerile provocate de faptul că Moderna și Pfizer, două companii care au creat vaccinuri împotriva COVID-19, au folosit ARN mesager, o tehnologie nouă care ar fi, potrivit anti-vacciniștilor, insuficient testată.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile pe bază de ARN mesager nu sunt singurele în dezvoltare, de exemplu cel de la Oxford, nu. Altele merg pe strategia de virus inactivat, o abordare clasică. Fiecare abordare are avantajele ei, dar este ceva ce a fost testat riguros, pe un număr foarte mare de oameni, de zeci de mii”, a amintit Dascălu.

El a respins și argumentul potrivit căruia nu se cunosc efectele pe termen lung ale vaccinurilor, spunând că acest lucru este valabil pentru  toate medicamentele recent intrate în uz, însă toate produsele farmaceutice trebuie  să treacă o perioadă anterioară de testare.

ADVERTISEMENT

Studiile ne indică destul de clar că nu vor exista astfel de efecte. Testarea lor pe asemenea scară nu se face aiurea”, a spus Dascălu.

El a avertizat că vaccinarea pe scară largă a populației îi va proteja inclusiv pe cei care nu vot fi vaccinați din cauza imunodeficienței sau a unor boli cronice pentru care este contraindicată vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Eu i-aș include în categoria de oameni vulnerabili și pe cei care merg la proteste împotriva măștii. Este datoria noastră să-i protejăm și pe ei. Nu neapărat pentru ei, cât și pentru alți oameni din societate pentru că așa putem salva viețile unor oameni care nu au greșit cu nimic”, a conchis Ștefan Dascălu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE