Life

De ce vinul roșu poate duce la dureri de cap. Oamenii de știință au aflat care este ”vinovatul”

Care este motivul pentru care vinul roșu provoacă dureri de cap. Cercetătorii au descoperit ce se întâmplă după consum.
17.12.2024 | 19:29
De ce vinul rosu poate duce la dureri de cap Oamenii de stiinta au aflat care este vinovatul
Vinul roșu poate duce la dureri de cap. De ce? Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Cele mai recente studii arată de ce vinul roșu poate duce la dureri de cap. Oamenii de știință au aflat care este ”vinovatul” pentru această problemă care apare în cazul multor persoane. Specialiștii au reușit să elucideze misterul.

Vinul roșu și durerile de cap. Ce au aflat cercetătorii

Vinul roșu este o băutură care se consumă alături de preparatele care conțin carne, în special de porc, vită sau vânat. Cu toate acestea sunt persoane care se confruntă cu dureri de cap chiar și după un singur pahar din această băutură.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor au fost realizate numeroase studii, însă de această dată cercetătorii au aflat de ce se întâmplă acest lucru, deși oamenii nu au probleme cu consumul altor tipuri de alcool. O echipă a analizat foarte minuțios această băutură.

Mai exact, durerile de cap apar din cauza unui compus din strugurii roșii. Acesta poate influența modul în care organismul metabolizează alcoolul. Potrivit Science Alert, este vorba de o substanță mai puțin cunoscută.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință sunt de părere că, de fapt, quercetina este vinovată de aceste neplăcerile medicale. Aceasta inhiba o enzimă esențială pentru metabolizarea alcoolului, și anume ALDH (aldehid-dehidrogenază).

În primul rând, etanolul este transformat în acetaldehidă. În al doilea rând, acetaldehida este descompusă în acetat de către ALDH. Persoanele care au o enzimă ALDH ineficientă aculumează în organism acetaldehidă, confruntându-se cu inflamație, înroșirea pielii și dureri de cap.

ADVERTISEMENT

Ce mai arată studiile despre vinul roșu

Cercetătorii au testat activitatea enzimei ALDH în prezența quercetinei și au dezvăluit că aceasta încetinește semnificativ descompunerea acetaldehidei. Forma modificată a quercetinei, quercetin-glucuronid, este și mai eficientă în blocarea acestei enzime.

Informațiile despre nivelurile de quercetină din vinul roșu sunt limitate, dar cu toate acestea există câteva indicii. Specialiștii transmit că, de fapt, strugurii expuși la razele soarelui produc mai multă quercetină.

ADVERTISEMENT

„Totodată, vinurile roșii mai ieftine și mai ușoare sunt adesea produse din struguri care primesc mai puțină lumină solară, ceea ce ar putea însemna un conținut mai scăzut de quercetină, deci mai puține dureri de cap”, au spus experții, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, teoria nu este privită cu ochi buni de toată lumea. Unii cercetători sugerează că durerile de cap cauzate de vinul roșu, care pot apărea în decurs de 30 de minute de la consum, pot apărea pentru că licoarea conține sulfiți.

Aceștia sunt niște conservanți care au rolul de a prelungi durata de valabilitate și de a menține vinul proaspăt. Un alt posibil vinovat, susțin oamenii de știință, este histamina ce poate dilata vasele de sânge din organism.

ADVERTISEMENT
Tags: