Știința viselor a făcut un salt uriaș în ultimii ani. Cercetătorii cred că au găsit răspunsuri la întrebarea de ce visăm.
Știința a început să dezlege misterul viselor noastre. Cercetătorii cred că au găsit câteva răspunsuri la întrebarea „De ce visăm?”. Se pare că visele nu sunt doar filme aleatorii în capul nostru noaptea, ci au un rol important în procesarea emoțională și în consolidarea memoriei.
Odată considerat un domeniu marginal, stiudiul viselor a evoluat într-o disciplină științifică serioasă. Inovațiile tehnologice și abordările creative de cercetare au dus la o mai bună înțelegere a acestui fenomen misterios.
O descoperire intrigantă a fost făcută în 2021, când s-a dovedit că e posibilă comunicarea între visătorii lucizi și cercetătorii din laborator, notează stirileprotv.ro. Un visător lucid e o persoană care devine conștientă pe perioada visării.
Cercetările au avansat rapid, iar în 2024, un experiment inedit a explorat capacitatea visătorilor lucizi de a controla obiecte virtuale din starea de somn. Participanții au reușit să conducă o mașină virtuală prin mici semnale musculare transmise într-un computer, primind în același timp feedback despre obstacole de evitat pe drum. Deși unii puteau mişca bine vehiculul, alte persoane nu reușeau nicicum, indiferent cât de mult încercau.
Din păcate, eșantioanele mici și raritatea visătorilor lucizi calificați îngreunează tragerea unor concluzii definitive. Totuși, rezultatele sugerează posibilități interesante pentru viitor, inclusiv capacitatea unor persoane de a lua decizii în stare de vis și de a le comunica în lumea reală.
O ipoteză interesantă vine de la Mark Blagrove, cercetător în domeniul somnului şi al viselor de la Universitatea Swansea. El sugerează că visele au fost create pentru a fi împărtășite social, contribuind la dezvoltarea inteligenței emoționale și a empatiei în cadrul comunităților umane.
De exemplu, Mark Blagrove lucrează cu artista Julia Lockheart pentru a desena visele oamenilor dintr-un grup, pe baza cărţii lui Sigmund Freud „Interpretarea viselor”. Acest lucru ajută la crearea unor conexiuni umane profunde între membrii grupului.
O altă ipoteză fost discutată în cadrul unui panel în iunie 2024 la conferinţa anuală a Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Viselor (IASD). Se numește teoria cunoașterii încorporate și sugerează că visele ne pot pregăti pentru provocările din viața de zi cu zi.
O a treia ipoteză e cea a continuității viselor, prezentată de Michael Schredl de la Universitatea Mannheim din Germania. Conform acestuia, conținutul viselor noastre este strâns legat de experiențele, gândurile și preocupările noastre din viața de zi cu zi. Și-a format teoria după ce a ținut un jurnal al viselor încă de la începutul anilor 1980.
Capacitatea de a-și aminti visele diferă de la o persoană la alta. Unii oameni își pot reaminti visele în detaliu, în timp ce alții abia își amintesc că au visat. S-a descoperit că una dintre cele mai importante influențe asupra amintirii viselor este atitudinea persoanei față de vise.